Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ДПА: 900 войници от САЩ са вече в България, НАТО укрепва източния фланг

Свят

ДПА: 900 войници от САЩ са вече в България, НАТО укрепва източния фланг

ДПА: 900 войници от САЩ са вече в България, НАТО укрепва източния фланг - Tribune.bg
Снимка:

НАТО обяви напредък в укрепването на източния си фланг. Първо ниво на бойна готовност са достигнали четирите нови многонационални бойни групи в Словакия, Унгария, Румъния и България, пише ДПА, позовавайки се на говорител на Северноатлантическия алианс.

Според последна информация в Словакия вече има 2100 войници от страни като Германия, Нидерландия, Чехия и САЩ. 800 войници от Хърватия са разположени в Унгария, 900 от САЩ - в България, а 3300 от Франция, Белгия, Италия и САЩ - в Румъния. Новите бойни групи са предназначени за по-нататъшно укрепване на способностите за възпиране и отбрана на фона на инвазията на Русия в Украйна, предаде БГНЕС.

Агенцията подчертава, че досега НАТО е имала постоянни многонационални части само в балтийските държави Естония, Латвия и Литва, както и в Полша. Такива бойни групи обикновено наброяват между 1000 и 1200 военнослужещи, но напоследък броят им значително се увеличи заради събитията в Украйна.

Според изявление, публикувано след извънредната среща на върха на НАТО в края на март, Алиансът ще създаде четири допълнителни многонационални бойни групи в Европа в отговор на специалната операция на руските военни в Украйна. В документа се отбелязва, че в отговор на действията на Русия са задействани плановете за отбрана на НАТО, разгърнати са елементи от силите за отговор на НАТО, а 40 000 военнослужещи са разположени на източния фланг на НАТО. Освен това се създават още четири многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Същевременно беше посочено, че стъпките на Алианса „остават превантивни, пропорционални и не целят ескалация на кризата“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати