Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Драконовски мерки в Хавай: Искат да продават цигари само на столетници

Свят

Драконовски мерки в Хавай: Искат да продават цигари само на столетници

Драконовски мерки в Хавай: Искат да продават цигари само на столетници - Tribune.bg
Снимка:

Депутат вече е внесъл законопроекта за ограничаване на пушенето

Ако нямаш 100 години, не можеш да пушиш цигари в щата Хавай. Това предложение прави депутатът Ричард Крийган, като желанието му е Хавай да стане първият щат в САЩ, забранил продажбата на цигари.

Законопроектът предвижда постепенно увеличаване на възрастта за закупуване на цигари. Така през 2024 година легалната възраст за продажба на цигари може да стане 100 години. Ако законът бъде приет, човек трябва да е столетник, за да може да пуши в Хавай

„Накратко, тук живеят хора, които са силно зависими. От моя гледна точка те са превърнати в роби от една невероятно пагубна индустрия. Тя ги прави затворници, карайки ги да посягат към пристрастяващата цигара, въпреки съзнанието за огромната й токсичност“, е заявил Ричард Крийган пред в. „Хавай трибюн хералд“.

През 2016 г. Хавай стана първият американски щат, който увеличи легалната възраст за продажба на цигари от 18 на 21 години.

Депутатът смята, че чрез неговото предложение Хавай може да забрани напълно продажбата на цигари на своя територия, без да попадне под ответния удар на тютюневото лоби. Крийган е лекар и смята, че със законопроекта си може да спаси животи. Любопитно, че той самият е бивш пушач – имал е вредният навик по време на следването си. Все още обаче не е ясно дали предложението ще бъде прието и дали рестрикциите ще влязат в сила. 

Автор: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати