Дубайският шоколад предизвиква глобален недостиг на шамфъстък

Според Financial Times, процъфтяващата популярност на дубайския шоколад е предизвикала глобален недостиг на шамфъстък, причинявайки скок на цените с една трета.
Джайлс Хакинг от CG Hacking коментира: „Шамфъстъкът е на практика изчерпан.“ Недостигът беше изострен от лошата реколта миналата година в САЩ, най-големият износител в света. Въпреки че качеството беше високо, количеството - особено на обелени, нискокачествени ядки, използвани в шоколада - беше ограничено.
Тъй като дубайският шоколад набра популярност и стана хит, шоколатиерите изкупиха наличните шамфъстъци, задълбочавайки глобалния дефицит.
Иран, вторият по големина производител, отчете 40% увеличение на износа на шамфъстък за ОАЕ през шестте месеца, до март 2025 г. – рязък контраст с 2023 г., когато излишъкът доведе до спад на цените.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/svqt/dubayskiyat-shokolad-predizvik/