Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Два варианта за Брекзит – 12 април или 22 май

Свят

Два варианта за Брекзит – 12 април или 22 май

Два варианта за Брекзит – 12 април или 22 май - Tribune.bg

Решението е в ръцете на британските депутати

След 8 часово заседание европейските лидери се съгласиха да дадат отсрочка на Великобритания за излизането от ЕС. Лондон има два вариант за Брекзит – 12 април или 22 май. Сега решението е в ръцете на британските депутати. Ако те приемат сделка за Брекзит, раздялата ще бъде на 22 май, ако обаче отхвърлят сделката Брекзит ще е факт на 12 април.

Очаква се още следващата седмица британските депутати да гласуват за трети път сделката за Брекзит. Два пъти те вече казаха „не“ на споразумението.

Британският премиер Тереза Мей обяви след решението в Брюксел, че депутатите във Великобритания сега са изправени пред „ясен избор“.

„Ще положа всички усилия да гарантирам, че можем да напусне със сделка и страната ни да продължи напред“, заяви Мей.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че до 12 април всички възможности са отворени. Великобритания до тази дата може да реши да излезе от ЕС със сделка, без сделка или да поиска дълго забавяне. Той подчерта, че ако Лондон поиска по-дълго отлагане, тогава страната трябва да участва в Европейските избори. Тереза Мей вече изказа позицията си, че страната не трябва да участва в евровота.

Според председателя на Еврокомисията Жан-Клон Юнкер Брюксел е дал всички възможности на Лондон.

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема