Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Двама американци си поделиха Нобеловата награда за икономика

Свят

Двама американци си поделиха Нобеловата награда за икономика

Снимка:

Носителите на Нобелова награда за икономика за 2020-а са Пол Милгръм и Робърт Уилсън. Призът им беше връчен заради работата им за подобренията в теорията на търговете и откриване на нови формати на търгове. Решението на Комитета беше обявено в Туитър. Председателят Питър Фредриксон написа: „Тазгодишните лауреати в икономическите науки започнаха с фундаментална теория и по-късно използваха резултатите си в практически приложения, които се разпространиха в световен мащаб. Техните открития са от голяма полза за обществото ни“.

Пол Р. Милгръм е роден  през 1948 г. в Детройт, САЩ. А  Робърт Б. Уилсън е роден през 1937 г. в Женева, САЩ.

Носителите на Нобеловата награда за икономикаНосителите на Нобеловата награда за икономика

Двамата учени, които са от Стандфордския университет, са работили по модели, които да улеснят продажбата на продукти и услуги, която би била трудна чрез традиционните методи. Обикновено анализът на поведението на участниците в аукционите не е лека задача.

Робърт Уилсън е разработил модел за аукциони на предмети с обща стойност. А Пол Милгром пък е формулирал по-обща теория за аукционите.

Нобеловата награда за икономика е основана по-късно от останалите Нобелови награди - през 1969 г. от Шведската банка по случай нейната 300-годишнина. През миналата година наградата беше спечелена от икономистите Абиджит Банерджи (индиец), Естер Дюфло (францизойка) и Майкъл Кремер (американец) за създаването на експериментален подход за облекчаване на глобалната бедност.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още