Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Две седмици война: Руската офанзива продължава, Зеленски призова за мир

Свят

Две седмици война: Руската офанзива продължава, Зеленски призова за мир

Две седмици война: Руската офанзива продължава, Зеленски призова за мир - Tribune.bg
Снимка:

Бежанците вече са над 2 млн.

Вече две пълни седмици продължава руските военни действия в Украйна. 14-ият ден от войната започна със сирени за въздушно нападение в редица украински градове. Русия обявява нов „режим на тишина“ в Украйна, за да може да се извърши евакуация на мирното население от градовете - Мариупол, Суми, Харков, Чернигов и Киев.

Броят на бягащите от страната вече е над 2 000 000 души. По данни на правозащитната организация „Спасете децата” поне 800 000 от тях са деца.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за прекратяване на войната и поиска преговори в името на хората.

„Войната трябва да приключи. Трябва да седнем на масата за преговори - не заради остарели убийствени амбиции, а в интерес на хората“, каза той.

Изявлението на партията му „Слуга на народа” показва, че Киев се е съгласил да обяви държавата за неутрална, пише порталът Strana.ua.

По-рано управляващата партия на Украйна публикува изявление, в което заяви, че присъединяването към НАТО е невъзможно през следващите няколко години. Киев заяви и, че трябва да подпише нов международен договор, който да замени меморандума от Будапеща и да гарантира сигурността на страната от името на „САЩ, Турция и съседните държави“. Освен това вариантът на Украйна за гаранции за сигурност предлага на Москва юридически да фиксира признаването на украинската държавност и да гарантира, че „няма да има заплахи за Киев“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати