Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо са новите нобелови лауреати за медицина

Свят

Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо са новите нобелови лауреати за медицина

Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо са новите нобелови лауреати за медицина - Tribune.bg
Снимка:

Откритията на двамата учени водят до пробив в лечението на рака

Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо спечелиха съвместно Нобеловата награда за физиология или медицина за „тяхното откритие на ракова терапия чрез инхибиране на отрицателна имунна регулация“, съобщиха световните информационни агенции.
Откритията на двамата учени водят до пробив в лечението на рака. Те разкриват по какъв начин имунните клетки биха могли да атакуват успешно туморите.
„Алисън и Хонджо показаха как различните стратегии за инхибиране на спирачките върху имунната система могат да бъдат използвани в лечението на рака“, обясни в изявлението си присъждащият наградата Кралски Каролински медицинско-хирургичен институт.
Ракът убива милиони хора годишно и е едно от най-големите предизвикателства в здравеопазването. Като стимулират вродената способност на имунната система да атакува туморните клетки, тазгодишните Нобелови лауреати създават изцяло нов принцип за лечение на ракови заболявания.
Джеймс Алисън изследва известен протеин, който „функционира като спирачка върху имунната система“, обяснява сайтът Nobelprize.org. Той осъзнава потенциала на премахването на тази спирачка, за да бъдат освободени имунните клетки да атакуват туморите. След това разработва тази концепция в изцяло нов подход за лечение на болни от рак.
От 2012 година Алисън е професор в университета в Тексас и завежда катедрата по имунология в онкологичния център "М.Д. Андерсън" в град Хюстън.
Тасуку Хонджо открива паралелно протеин на имунните клетки. След като изследва внимателно функцията му, разкрива, че той също действа като спирачка, но с различен механизъм. Леченията на базата на неговото откритие са поразително ефективни в борбата срещу раковите заболявания. От 1984 година Хонджо е професор в университета в Киото.
„Значимите открития на двамата лауреати са пробив в борбата ни срещу рака“, заяви Кралският Каролински медицинско-хирургичен институт.
С обявяването на Нобеловата награда за физиология или медицина днес в Стокхолм започва Нобеловата седмица. Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 2 октомври, за химия – на 3 октомври, за мир – на 5 октомври, за икономика – на 8 октомври.
Нобелова награда за литература тази година няма да бъде присъдена заради намалелия поради скандали състав на Шведската академия. Догодина ще бъдат връчени две награди за литература – за 2018 г. и 2019 г.
Няма да има и концерт в чест на Нобеловия лауреат за мир, за да бъдат преосмислени форматът и съдържанието му.
По желание на Алфред Нобел наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир.
Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Нобел. Церемониите в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.
Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. Тази година паричната равностойност на Нобеловата награда е 9 млн. крони (873 хил. евро).

Автор: Андреа Драганова  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още