Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Джо Байдън: Нахлуването на Путин в Украйна е „изпитание за вековете“

Свят

Джо Байдън: Нахлуването на Путин в Украйна е „изпитание за вековете“

Джо Байдън: Нахлуването на Путин в Украйна е изпитание за вековете - Tribune.bg
Снимка:

Американският президент Джо Байдън приветства възстановяването на американската икономика и създаването на  рекордните 12 милиона работни места в речта си „За състоянието на съюза”, като същевременно призова републиканците да спрат да се борят в името на самата битка”, съобщи Ройтерс.

Демократът подчерта значението на двупартийността за разделения Конгрес, където долната камара сега има републиканско мнозинство.

Той също така обеща да защитава суверенитета на САЩ след нахлуването на предполагаем китайски шпионски балон.

Речта се разглежда като пътна карта за широко очаквана кандидатура за преизбирането му през 2024 г., отбелязва BBC.

73-минутното обръщение на г-н Байдън дойде в момент, когато рейтингът му на обществено одобрение се движи близо до най-ниското ниво от началото на неговото президентство.

„Преди две години икономиката ни се задъхваше. Когато стоя тук тази вечер, ние създадохме рекордните 12 милиона нови работни места – повече работни места, създадени за две години, отколкото който и да е президент някога е създавал за четири години. Преди две години КОВИД беше затворил нашите предприятия, затвори училищата ни и ни лиши от толкова много неща”, каза американския президент.

 

БГНЕСБГНЕС

„Моят икономически план е за инвестиране в места и хора, които са били забравени. На фона на икономическите сътресения през последните четири десетилетия, твърде много хора бяха изоставени или третирани като че ли са невидими”, каза още той. 

Байдън също каза, че две години след като привържениците на неговия предшественик Доналд Тръмп са се разбунтували в Капитолия, американската демокрация е „непреклонена и непоклатима“.

Речта му беше прекъсвана често пъти от освирквания и реплики от страна на републиканците. 

Украйна беше топ темата по отношение на външната политика.

Байдън повтори, че САЩ ще подкрепят Киев „колкото е необходимо“. Той заяви, че нахлуването на Владимир Путин в Украйна е изпитание, което Съединените щати и техните съюзници от НАТО са преминали.

„Нашествието на Путин е изпитание за вековете. Тест за Америка. Тест за света. Бихме ли отстоявали най-основните принципи? Бихме ли отстоявали суверенитета? Ще отстояваме ли правото на хората да живеят свободни от тирания? Ще застанем ли в защита на демокрацията? Тъй като такава отбрана е от значение за нас, защото поддържа мира и предотвратява възможността за потенциални агресори да застрашават нашата сигурност и просперитет. Една година по-късно знаем отговора”, гласеше част от речта на американският държавен глава.

Байдън направи обръщението си пред препълнена зала и високопоставени гости - включително Боно от U2 - както и съдии от Върховния съд.

БГНЕСБГНЕС

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети