Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Джо Байдън номинира индианката Деб Халанд за министър на вътрешните работи

Свят

Джо Байдън номинира индианката Деб Халанд за министър на вътрешните работи

Снимка:

Ако бъде одобрена на поста, това ще е прецедент в историята на САЩ

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън номинира представител на коренното население за министър на вътрешните работи.

Байдън се е спрял на  Дебра (Деб) Халанд, която представлява щата Ню Мексико в Камарата на представителите в Конгреса, съобщават световните медии. 

Ако бъде утвърдена от Сената, Халанд, която е от племето Лагуна Пуебло, ще стане първата индианка, назначена на пост във федералното правителство.

Преходният екип на Байдън определи Халанд като непризнаващ бариери държавен служител, който през цялата си кариера се бори за правата на семействата, включително от племенните, селските и цветнокожите общности.

В момента тя е заместник-председател на Комисията за природните ресурси в Камарата на представителите, Халанд ще е подготвена още от първия си ден на поста да работи за опазването на околната среда и да се бори за бъдеще на чистата енергия, посочи в изявление екипът на Байдън.

„За мен би било чест да придвижа напред плановете за опазване на околната среда, да помогна във възстановяването на правителствените отношения с племената, които администрацията на Тръмп разруши, и да служи като първи в историята представител на коренното население“, каза 60-годишната Халанд в изявление, цитирано в New York Times.

Би Би Си пише, че нейното назначаване би имало културно значение заради честите сблъсъци в последните години на вътрешното ведомство с коренното население.  


Коментари (1)

Stefan Ай лелееее, сега ще им спретне концлагери за бели. Някои шамани са записвали имена на бледолики конквистадори, търговци на огнена вода и прочие крадци на коне и земи на червенокожите.

Реципрочност, един вид. Резервати за бели.

https://www.vbox7.com/play:1544cfde10
18.12.2020 10:35 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още