Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Джо Байдън номинира за министър на отбраната Лойд Остин

Свят

Джо Байдън номинира за министър на отбраната Лойд Остин

Снимка:

Ако Конгресът утвърди кандидатурата му, той ще бъде първият чернокож шеф на Пентагона

Избраният за президент на Съединените щати Джо Байдън официално номинира генерала в оставка Лойд Остин за министър на отбраната в новата администрация, съобщават световните агенции. Ако Конгресът утвърди кандидатурата му, той ще бъде първият чернокож шеф на Пентагона. За целта ще се наложи двете камари на конгреса да направят изключение от закона, който изисква военният министър да не е заемал длъжност в армията поне 7 години. Остин, който е на 67 години, се пенсионира през 2016-та година, припомня Ройтерс. 

В опит да защити избора си, Байдън го нарече „правилният човек за правилната работа в правилния момент“.

"В мен няма никакво съмнение, нито грам, че този кандидат ще зачита, уважава и всекидневно ще вдъхва живот на основния принцип за цивилното ръководство на военните дела в нашата нация. Познавам този човек. Знам, че уважава нашата конституция и системата ни на управление”, заяви Джо Байдън, избран за президент на САЩ.

Решението предизвиква безпокойство в Конгреса, отразявайки опасенията, че поставянето на наскоро пенсиониран генерал на тази длъжност може още повече да подкопае датиращия от векове принцип за граждански контрол върху армията, пише Асошиейтед прес. Байдън познава Остин от годините, в които генералът ръководеше американските и коалиционните войски в Ирак, когато Байдън беше вицепрезидент. Остин беше командир в Багдад на Многонационалния корпус-Ирак през 2008 г., когато Барак Обама беше избран за президент, и се върна да ръководи войски от 2010 до 2011 г.

Едно от многото военни назначения на Остин беше, когато той ръководеше съвместния щаб през 2009-2010 г. по време на част от мандата на адмирала от военноморските сили Майк Мълън като председател на Съвета на началник щабовете на армията.

Байдън обеща да формира кабинет, който да отразява разнообразието в Америка, и досега номинираните от него са включили няколко лица, които за първи път са на подобни позиции. Едни от тях са  Джанет Йелен, която би била първата жена секретар на Министерството на финансите и Алехандро Майоркас, който ще бъде първият имигрант, ръководил департамента по Държавна сигурност.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още