Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Байдън: Няма да воюваме с Русия в Украйна, но ще защитим всеки наш партньор (ВИДЕО)

Свят

Байдън: Няма да воюваме с Русия в Украйна, но ще защитим всеки наш партньор (ВИДЕО)

Президентът на САЩ обяви нови санкции, които ще засегнат руската икономика и най-богатите хора в страната

„Предупреждавахме, че Путин готви инвазия в Украйна. Разсекретихме данни на нашето разузнаване, за да покажем, че това не са „лъжи“. Путин е агресор, затова налагаме нови сурови санкции на Русия“. Това съобщи президентът на САЩ Джо Байдън в първото си изявление пред медиите, след инвазията на Русия в Украйна.

„Путин е агресорът, избра пътя на войната и сега трябва да си понесе последствията. Обявявам нови санкции, икономиката на Русия ще пострада сериозно. 27 държави от ЕС, Канада, лидерите от Г7-решихме да ограничим Русия да извършва търговска дейност и да финансира своята военна машина“, заяви Байдън.

„21-ви век е на високите технологии. Фондовата борса на Русия се срина днес. Санкционираме руските банки с над 1 трилион  активи. Блокираме 4-те най-големи банки, сред които и ВТБ. Санкции ще понесат големите руски семейства с активи в САЩ. Тези корумпирани милиардери се възползват от действията на Путин, ще понесат и страданието“, категорично заяви президентът на САЩ.

Той обясни, че страната му ще осигури над 50 млн. долара за военни доставки в Украйна.

Джо Байдън заяви, че САЩ ще защитят всеки сантиметър от територия на НАТО с цялата си военна мощ.

„Няма да воюваме с Русия в Украйна, но ще защитим всеки наш партньор. Снощи говорих със Зеленски и го уверих, че ще защитим страната му. Уверяваме хората там, че Путин причинява големи страдания, но те няма да толерират никого-доказали са го с историята си. Путин атакува глобалния мир. Всяка нация на страната на тиранин като Путин ще бъде опетнена“, каза президентът на САЩ.

Той обяви, че ще бъдат подсилени войските на НАТО в Източна Европа. Допълнителни сили ще бъдат разположени в Латвия и Естония, Румъния, а военни части - 7000 войници, ще заминат и в Германия.

Пред журналистите в Белия дом Байдън заяви, че на този етап не стои на дневен ред изключването на Русия от платежната система SWIFT.

На въпрос защо не се налагат санкции на SWIFT той отговори, че санкциите, които САЩ налагат в пъти надвишават SWIFT и са повече от това, което страната му е налагала  досега.

В отговор възможен ли е ядрен удар от Путин, той заяви, че няма представа с какво заплашва руския президент.

„Никой не очаква санкциите да предотвратят атака, но той знае какво ще последва. Руснаците знаят какво им предстои“, допълни президентът на САЩ.

„Той няма да си каже: Боже мой, санкциите идват, ще отстъпя. Той ще изпитва отговорът на Запада и да видим дали ще сме обединени“, отбеляза Байдън, като нарече Путин „тиранин“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати