Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Джо Байдън ще номинира Антъни Блинкен за държавен секретар на САЩ

Свят

Джо Байдън ще номинира Антъни Блинкен за държавен секретар на САЩ

Снимка:

Все повече републиканци започват да призовават Тръмп да прекрати усилията си за преобръщане на резултата

Очаква се новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън да номинира Антъни Блинкен за следващ държавен секретар, предават американските и европейски агенции. 58-годишният Блинкен е бил заместник държавен секретар и заместник съветник по националната сигурност в  администрацията на президента Барак Обама. Той завършва Харвърд, а по-късно взима юридическа степен от Колумбия. Бащата на Блинкен, Доналд, е бил инвестиционен банкер, който също така е бил американски посланик в Унгария. Тези, които познават Блинкен го описват като „мил“ и „дипломатичен“ и често добавят умението му да свири на китара доста добре.

За помощник на Байдън по националната сигурност се очаква да бъде назначен Джейк Съливан, а за американски представител в ООН - Линда Томас-Грийнфилд, която е уважаван дипломат. Байдън ще обяви утре първите назначения в кабинета си, като те  трябва да бъдат одобрени от Сената. Въпросът кой ще има мнозинство в горната камара на Конгреса ще получи своя отговор на два балотажа в щата Джорджия през януари.

Републиканската партия има всички шансове да запази контрола си върху Сената, което би затруднило утвърждаването на номинираните от Байдън членове на кабинета.

В същото време все повече републиканци започват да призовават Тръмп да прекрати усилията си за преобръщане на резултата. Сенаторът от американския щат Аляска Лиза Мурковски призова Тръмп да започне процеса на прехвърляне на правомощия на Джо Байдън. Сенаторът отбеляза, че Тръмп е имал възможност да оспори резултатите от изборите, а досега съдилищата са обявили твърденията му за несъстоятелни.

Тя също така нарече опитите за натиск върху държавните законодатели да променят резултатите от гласуването "безпрецедентни и в противоречие с демократичния процес". Президентските избори в САЩ се проведоха на 3 ноември, но окончателните им резултати все още не са официално обявени.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още