Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Джонсън се изпусна: Алчността и капитализмът са в основата на успеха с масовото ваксиниране във Великобритания

Свят

Джонсън се изпусна: Алчността и капитализмът са в основата на успеха с масовото ваксиниране във Великобритания

Джонсън се изпусна: Алчността и капитализмът са в основата на успеха с масовото ваксиниране във Великобритания - Tribune.bg
Снимка:

Скандалната му реплика може да ескалира напрежението между Великобритания и Брюксел

„Причината за успеха с ваксинацията е заради капитализма и  алчността, приятели мои“, коментира премиерът на Великобритания Борис Джонсън по време на частна виртуална среща с депутати от неговата Консервативна партия, съобщава Би Би Си. Малко по-късно британският премиер се е отрекъл от думите си.

Някои представители на торите, членове на влиятелния Комитет 1922, потвърждават казаното от Джонсън във вторник вечерта, два дни преди разпускането на парламента за великденска ваканция. Премиерът е бил горд от факта, че повече от 28 милиона британци са получили първа доза ваксина като е допълнил, че „винаги при срещи с Комитет 1922 изтича информация в медиите“. С този опит за шега Борис Джонсън се е опитал да смекчи ефекта от онлайн коментара си.

От Даунинг стрийт 10 за момента отказват изявление по случая, въпреки че не отричат казаното от Джонсън.

Депутати от опозицията, обаче, осъдиха репликата на премиера, която съвпадна с отбелязването на една година от първия локдаун на Острова.

„Добрите дела, а не алчността ще изведат страната от кризата“, опонира на Джонсън Анджела Ийгъл от Лейбъристката партия. Съпартийци на британския премиер, участвали във видеосрещата, са опитали да го защитят, твърдейки че контекстът на думите е друг. Според тях Джонсън е искал да каже, че големите фармацевтични компании са успели безопасно да създадат ваксини рекордно бързо и че това няма отношение към сегашния спор с ЕС.

Анализатори на диалога с Брюксел, обаче смятат, че думите на премиера могат да ескалират напрежението с Брюксел, въпреки че досега той избягваше да се ангажира във „война на думи“ по повод на заплахата за забрана на износа на ваксини от ЕС към Острова.


Топ новини

виж още
Актуална тема