Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Една по-различна Коледа в Европа: С какви мерки ще посрещнат празниците държавите?

Свят

Една по-различна Коледа в Европа: С какви мерки ще посрещнат празниците държавите?

Една по-различна Коледа в Европа: С какви мерки ще посрещнат празниците държавите? - Tribune.bg
Снимка:

Тази година отбелязването на Рождество Христово и Нова година в Европа ще са под знака на ограничения в събиранията, пътуванията, излизанията, затворените ресторанти и барове. Много държави влязоха в такъв режим по-рано, а други разхлабиха мерките в зависимост от процента на инфектираните. В едно обаче може да бъдем сигурни – в повечето страни в Европа тази година ще има празненства в малък мащаб - само с най-близките хора.

Гърция

Гърция е в карантина до 7 януари, а хората могат да напуснат дома си като изпратят съобщение на телефонен номер с посочена причина и детайли. Има и вечерен час между 22:00 и 05:00, магазините са затворени, както и детските ясли и началните и средните училища. По-голямата част от мерките ще останат в сила и по Коледа, включително и вечерния час. Книжарниците и фризьорските салони имат право да се отварят в навечерието на празниците. В църквите ще се допуска ограничен брой хора само за Коледа. От 18 декември задължителната карантина за пристигащите в Гърция пътници ще бъде намалена от 10 на три дни. Те обаче ще трябва да имат негативен тест за коронавирус.

Турция

Турция влиза в новата година „под ключ”. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви четиридневно заключване на страната за новогодишните празници, с което се цели предотвратяване на нов скок в коронавирусните инфекции. Ердоган обяви пълен локдаун през уикенда в страната и ежедневните вечерни блокади, въведени този месец, са забавили разпространението на вируса. Той заяви, че ограниченията в Турция работят и определи национален вечерен полицейски час от 21:00 ч. на 31 декември до 05:00 ч. на 4 януари. Ограничения в излизането имат деца, младежи и възрастните хора. Ресторантите, баровете и много от магазините са затворени.

Сърбия

Кризисният щаб в борба с инфекциозните болести на Сърбия обмисля въвеждането на задължителен PCR тест за влизане на чужди граждани в страната от 20 декември до 10 януари. От 4 декември влязоха в сила по-строги мерки в страната- от 17.00 часа в петък до 05.00 часа в понеделник салони за красота и фризьорски салони, фитнес центрове и фитнес зали, спа центрове и басейни са затворени в цялата страна. Културните институции - театри, кина, музеи и галерии - са отворени всеки ден до 17 часа, включително през почивните дни. Аптеките, бензиностанциите и службите за доставка на храна могат да работят денонощно. Хранителните магазини са отворени до 21.00. Пазарите продължават да работят в делничните дни, както обикновено, в почивните дни - от 6.00 до 15.00.

Румъния

Властите в Румъния не планират затягане на мерките, но няма и да ги разхлабват. Правителството планира да не допуска неограничено движение до 01:00 ч. на Нова година. На 9 ноември Румъния въведе допълнителни ограничения, включително вечерен час между 23:00 и 5:00, с някои изключения. Здравните власти препоръчаха да не се правят партита и да няма движение между градовете и посещения при роднини.

Северна Македония

Република Северна Македония затяга ограниченията. Пакетът от мерки се нарича "Празнувай отговорно". Той влиза в сила от 18 декември до 21 януари. Работата на ресторантите и другите заведения за хранене се ограничава и вместо до 21 часа, те ще работят до 18 часа, освен заведенията, които са за храна за вкъщи. Забранява се организирането на новогодишни и предновогодишни празненства на открито и закрито, отправя се препоръка до религиозните общности да не призовават за масови събирания. Препоръчва се на гражданите да не се събират по домовете си на семейни празници, забранява се събирането на обществени места на повече от четирима души, и ако не е необходимо, гражданите да не напускат домовете си след 18 часа.

Коледно настроение в РумънияКоледно настроение в Румъния

Унгария

Страната продължава да е със затворени граници за чужденци от 1 септември. Премиерът Виктор Орбан обяви удължаване на мерките до януари - има вечерен час от 20:00 до 5:00 ч. Всички публични събития са забранени, а семейните и частните събирания са ограничени до 10 души. Орбан каза, че ще вземе решение за евентуално изключение за Бъдни вечер, но беше  категоричен, че няма да го направи за 31 декември.

Хърватия

В Хърватия засега няма блокада и вечерен час.Страната обаче спазва строги правила от началото на месеца. Затворени са кафенета, ресторанти, фитнес зали, казина, няма панаири и сватбени тържества. Пекарните могат да останат отворени до 22:00, а продажбата на алкохол е забранена между 22:00 и 6:00. Събиранията са ограничени до 25 души. Общественият транспорт може да се движи само до 40%. Хотелите нямат право да провеждат коледни или новогодишни партита.

Чехия

Ресторанти, хотели и закрити спортни обекти, които бяха отворени на 3 декември, ще затворят отново от 18 декември. Публичните събирания са ограничени до шест души на закрито и открито, вместо сегашните съответно 10 и 50. Магазините ще останат отворени. Ще има вечерен час от  23: 00 до 05:00, а коледната ваканция за учениците ще започе по-рано. 

Австрия

Австрия леко разхлаби мерките от 7 декември, но излизането навън все пак е ограничено. Може да напуснете дома си без причина в часовете между 6:00 до 20:00 часа. От 20:00 до 06:00 ч. обаче ще ви трябва основателна като ходене на лекар, работа, спортуване или пазаруване. През деня можете да се срещнете с максимум шестима възрастни и шест деца от максимум две домакинства. Тези правила обаче няма да важат за периода от 24 до 26 декември - и на 31 декември. В тези дни можете да се срещнете с до десет души от произволен брой домакинства като децата не се броят. Ресторантите и хотелите са затворени до 6 януари.   

Коледно настроение в СолунКоледно настроение в Солун

Белгия

Правилата в Белгия също са много стриктни. По домовете се позволява посещение от 1 човек, който е един си същ. Ако живеете сами може да добавите още един посетител, но не е разрешено те да бъдат едновременно в дома ви. Изключение ще се прави на 24 и 25 декември.  За срещи навън правилото за четирима души остава. В навечерието на Нова година ще има забрана за фойерверки, но вечерният час ще бъде съкратен – от полунощ до 5 сутринта. Всички магазини отвориха врати на 1 декември, но хората трябва да пазаруват сами и за не повече от 30 минути. Бизнесите, предлагащи лични услуги като фризьорство, остават затворени, както и всички барове, кафенета и ресторанти. Те обаче могат да предложат храна за вкъщи до 22:00. Маските са задължителни навсякъде. 

Франция

Във Франция влезе в сила вечерен час - хората трябва да са се прибрали най-късно до 20:00 ч. Могат да излизат само при крайна необходимост - за пазар, по медицински причини или за неотложни пътувания. Мярката влезе в сила вместо досега действащата строга карантина. Заработиха и магазините, които не продават стока от първа необходимост. Хората вече не трябва да попълват формуляр, за да кажат защо напускат домовете си. Но баровете, ресторантите, театрите, кината и ски лифтовете остават затворени.Вечерният час отпада за Коледа, но не и за Нова година. Детските градини и училищата са отоврени, но университетите няма да работят до февруари 2012. Мерките осват в сила до 20 януари. 

Великобритания

Строги са мерките и във Великобритания. В Англия е приложима тристепенна система на ограничения. Всяко ниво съдържа мерки и ограничения, които трябва да се спазват. Милиони хора в източната и югоизточната част на Англия ще се изправят пред най-строгите правила на Covid-19 от събота. Забранява се контакти в затворени пространства и частни градини. Максимум 6 души могат да бъдат заедно на открити обществени места, каквито са например парковете. Пъбовете и ресторантите затварят и могат да правят само доставки. Спортни събития и други подобни прояви ще бъдат без публика. Не е препоръчително да се пътува извън района или да се влиза в него от други райони. Само три района преминават в по-ниска степен на карантина – Бристол и Северен Съмърсет от трета във втора и Херефордшър от втора в първа. По-рано през седмицата столицата Лондон и части от графствата Есекс и Херефордшър преминаха в трета степен. От 23 до 27 декември обаче ограниченията ще бъдат облекчени, за да се позволи събиране на до три семейства на едно място за Коледа. Ще паднат и някои ограничения за пътуване. Премиерът Борис Джонсън заяви снощи, че не може да забрани Коледа, но призова за по-скромни празненства, защото ще бъде по-безопасно.

Коледно настроение в ЛондонКоледно настроение в Лондон

Германия

От 16 декември до 10 януари в Германия е в сила почти пълно затваряне. Няма да работят училищата и магазините за стоки, които не са от първа необходимост. Училищата, ресторанти, барове, фризьорските салони както и всички магазини, които не са за стоки от първа необходимост са затворени. Банките и супермаркетите остават отворени. На Коледа ще бъде разрешено събирането на петима души от собственото семейство и до четирима от друго домакинство. Всякакви събирания на Нова година са забранени.

Дания

Дания наложи частична блокада в големите градове - Копенхаген, Орхус и Одензе - и десетки други области от 9 декември. В цялата страна продажбите на алкохол след 22:00 са забранени до 3 януари. Максимум 10 души могат да присъстват на социални събирания на закрито и това ще важи и на Коледа. Властите настояват хората да спазват правилата за социално дистанциране. Други местни ограничения, като затварянето на барове, ресторанти и нощни клубове в Копенхаген и околните райони в 22:00 часа също са в сила до 3 януари.

Испания

От 23 декември до 6 януари пътуването между областите в Испания ще е разрешено само за посещение на приятели и семейство. Събиранията в навечерието по Коледа и Нова година са ограничени до 10 души, включително деца (спрямо сегашните шест). Испания е с вечерен час от 23:00 и 06:00 до началото на май 2021 г. В този период хората могат да излизат на работа, да купуват лекарства или да се грижат за възрастни хора или деца. Отделните райони могат да променят часовете и също така да затварят граници за пътуване. Всеки на възраст над шест години трябва да носи маска в обществения транспорт и на закритите обществени пространства в цялата страна. Те също са задължителни на открито в много региони.

Италия

Много италиански региони са под частична блокада като са разделени на червена, оранжева и жълта зони. Правителството забрани всякакво пътуване между различни региони между 21 декември и 6 януари. Забранено е напускането на градовете на Коледа и Нова година, освен ако това не е по работа, медицински причини или спешни случаи. Има и вечерен час – от 22:00 до 05:00 часа. Червените зони, в които има най-много заразени затвориха всички барове, ресторанти и повечето магазини, както и фризьори и козметици. Фабриките и основните услуги, включително аптеки и супермаркети, остават отворени.В оранжевите зони ресторантите и баровете са затворени, но фризьорите и салоните за красота са отворени. В жълтите зони ресторантите и баровете могат да останат отворени до 18:00, но музеите, театрите, кината, фитнес залите и басейните са затворени, както и в останалата част на страната.

Коледно настроение в ИталияКоледно настроение в Италия

Ирландия

На 18 декември ограниченията за пътуване приключват в Ирландия. Хората ще могат да празнуват Коледа само с най-близките. До три домакинства ще имат право да се срещат на закрито. Ресторанти, кафенета, хотели и кръчми с кухни, които отвориха в началото на декември след 6 седмична принудителна почивка. Магазини, хотели, фризьорски салони, музеи и библиотеки също са отворени, а хората могат да посещават религиозни служби.

Нидерландия

Петседмичната блокада и мерки в Нидерландия са най-строгите от началото на пандемията в страната. Всички магазини, които не са за стоки от първа необходимост, кина, фризьорски салони и фитнес зали са затворени. Училищата също не работят от сряда. На хората е казано да се въздържат от резервации и пътувания без основателна причина в чужбина до средата на март. Ограниченията ще бъдат леко разхлабени за 3 дни по Коледа, когато домакинствата ще имат право да посрещнат по трима, а не по двама гости в дома си. 

Португалия

Португалия е в извънредно положение до 23 декември, а ситуацията ще бъде преразгледана на 18 декември. Работата от вкъщи е задължителна почти навсякъде, където има много заболели.В тези зони има и вечерен час между 23:00 и 05:00 часа. Правилата ще бъдат разхлабени за Коледа като пътуването между градовете ще бъде позволено от 23 до 26 декември. На Бъдни вечер и Коледа вечерния час ще бъде от 2 до 5 сутринта. Ресторантите ще работят до 1 часа след полунощ. 

Латвия 

Извънредното положение беше удължено до 11 януари. Всеки, който пристига от държава от ЕС, където 14-дневният кумулативен показател е по-висок от 50, трябва да премине в 10-дневна карантина, която в момента засяга повечето страни от ЕС плюс Великобритания. От 12 октомври всички пристигащи трябва да попълнят електронен формуляр 48 часа преди да пристигнат в страната. Латвия въведе извънредно положение от 9 ноември до 6 декември с ограничения в движението из страната и с намален достъп до услуги през това време и наскоро разшири това до 11 януари. Бизнесът е отворен при строги правила, а публичните събирания са забранени.

Литва

Блокадата в страната беше удължена до 31 декември. На 7 ноември страната влезе в триседмична карантина, която беше удължена. В правителственото изявление се казва, че „някои бизнеси ще трябва да спрат или да намалят операциите си, ще бъдат наложени по-строги мерки за контрол на инфекциите, а работата и образованието ще бъдат уредени с минимум контакти“.

Норвегия

В страната 10 души могат да бъдат заедно на  Коледа и Нова година. Норвегия изпълни изискването за отрицателни PCR тестове за всеки, който идва от високорискова държава Covid-19. В момента карантината е 10 дни. Премиерът Ерна Солберг обяви нови мерки за престой вкъщи, за да се намали максимално социалният контакт, а бизнесът работи при строги ограничения. Правителството препоръчва хората да имат не повече от петима гости в дома си, но в навечерието на Коледа и Нова година са разрешени десет души.

Полша

Страната има нов „100-дневен боен план“. Премиерът Матеуш Моравецки обяви, че до 27 декември магазините ще са отворени отново, но са въведени строги ограничения. От 28 декември Полша ще се дели на три нови зони - червена, жълта и зелена, където ще се прилагат различни ограничения. 

Швеция

По Коледа на шведите се препоръчва да се срещнат с максимум осем души, да се събират на открито, ако е възможно и да избягват пътуванията с влак или автобус. До края на февруари всички барове и ресторанти трябва да спрат да сервират алкохол до 22:00 и да затворят до 22:30. Учениците над 16 години преминаха към онлайн уроци на 7 декември. В региона на Стокхолм тази мярка беше разширена и за учащите от 13 до 15 години от 14 декември. Носенето на маски не се изисква от шведските власти. Има обаче други мерки, които правителството съветва, като социално дистанциране, но Швеция обикновено избягва да налага правила в тази пандемия, отбелязва Би Би Си. 

Коледно настроение в ГерманияКоледно настроение в Германия

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема