Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Едуар Филип: Франция е пред сериозен риск от втора вълна на коронавируса

Свят

Едуар Филип: Франция е пред сериозен риск от втора вълна на коронавируса

Снимка:

PCR тестовете ще бъдат плащани на 100 процента от държавата

Френските власти смятат риска от втора вълна от коронавирус в страната за сериозен, стана ясно от изказване на френския премиер Едуар Филип в долната камара на парламента.

„Рискът от втората вълна се възприема като сериозен“, посочи премиерът на Франция, представяйки на депутатите план за облекчаване на ограниченията, наложени в страната във връзка с коронавируса.

По думите му мерките, въведени от правителството за ограничаване на движението на гражданите, са показали своята ефективност.

„Това се превърна в ефективно средство в борбата с вируса. От 14 април броят на случаите на коронавирусна инфекция намаляват. Спадът е бавен, но непрекъснат“, посочи премиерът.

Режимът на самоизолация във Франция е в сила от 17 март, като целта му е да се ограничи максимално движението на гражданите по улиците. Затворени са кафенета, ресторанти, хотели, както и магазини, които не продават стоки от първа необходимост. След 11 май властите се канят да започнат постепенно премахване на ограниченията.

Това обаче ще стане факт само ако новите случаи на COVID-19 паднат под 3 хил. на ден.

Носенето на маски и спазването на дистанция ще са задължителни.

„След 11 май обществото във Франция ще трябва да се научи да живее с вируса“, предупреди премиерът и подчерта, че вирусът ще продължи да се разпространява.

Филип обеща, че PCR тестовете ще бъдат плащани на 100 процента от държавата и че от 11 май страната ще има капацитет за правене на 700 000 такива теста на седмица.

Всеки, който работи от вкъщи, трябва да продължи да го прави, уточни Филип. Той се ангажира с отварянето на яслите, но с максимум 10 деца във всяка група. Баровете, ресторантите, кината и плажовете остават затворени. Публичните събирания ще са разрешени за до 10 души.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още