Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК: Имало е руска дезинформация за евроизборите

Свят

ЕК: Имало е руска дезинформация за евроизборите

Снимка:

Целта - да потисне избирателната активност и да влияе на предпочитанията на избирателите

Според Европейския съюз „руските източници“ са предприели продължителни усилия за дезинформация, за да потиснат избирателната активност по време на изборите за Европейски парламент миналия месец. 

В доклада не се уточнява какво означава „източници“ и се казва, че все още не може да бъде идентифицирана „отделна трансгранична кампания за дезинформация“, насочена към изборите.

Докладът на Европейската комисия следва предизборните предупреждения от Брюксел за страните от ЕС и гиганти на социалните медии като Фейсбук и Туитър, за да се предпазят от възможни „фалшиви новини“ от Москва.

„Наличните доказателства не позволяват да се идентифицира отделна трансгранична кампания за дезинформация от външни източници, специално насочени към европейските избори“, се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

„Събраните доказателства обаче показаха, че руските източници продължават и поддържат дезинформационна дейност, целяща да потисне избирателната активност и да влияе на предпочитанията на избирателите“, пише още в доклада.

Европейската комисия, изпълнителната власт на 28-членния съюз, добави, че „политическите актьори“ в държавите-членки често са приемали тактики и линии, използвани от „руски източници“, за да навредят на ЕС.

Европейските комисари Вера Журова и Джулиан Кинг трябваше да дадат пресконференция, за да дадат повече подробности за доклада.

Комисията заяви, че ще отнеме известно време, за да се определи „обхватът и въздействието“ на кампаниите за дезинформация, поради техния сложен и изтънчен характер.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив