Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК към Скопие: Неспазването на критерии може да доведе до премахване на безвизовия режим

Свят

ЕК към Скопие: Неспазването на критерии може да доведе до премахване на безвизовия режим

Снимка:

Европейската комисия не коментира случая с фалшифицирани паспорти в Северна Македония, но напомни, че редовно преразглежда критериите за безвизов режим, съобщи МИА.

След публичните спекулации, че Северна Македония може да загуби безвизовия си режим с ЕС заради фалшифицирани паспорти от служители на МВР, Европейската комисия напомня, че сигурността на личните документи е от решаващо значение. „Това, което можем да кажем, е, че въпросът за сигурността на документите е едно от условията за либерализиране на визовия режим, според което безвизовите държави са задължени да приемат и прилагат подходящи административни мерки“, заявили за МИА от пресслужбата на Еврокомисията.

Те добавят, че изпълнението на условията за безвизов режим е под постоянен надзор и че доклад за ситуацията с тези критерии се представя на Европарламента и на Европейския съвет всяка година за всяка държава, която е освободена от визи с ЕС.

Въз основа на тези доклади Еврокомисията дава препоръки. Неспазването на условията може да е основание за активиране на механизма за спиране на визите, но спирането на визовия режим не е автоматичен процес. Комисията трябва да вземе предвид всички възможни последици от премахването на визите за външните отношения на ЕС и неговите държави-членки, както и ситуацията с правата на човека в страни извън ЕС, обясниха от пресофиса.

За момента от Брюксел не отговарят дали някой от критериите за безвизов режим е застрашен след аферата с фалшиви паспорти в Северна Македония, станала известна като аферата „Мафия”.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още