Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК: Наблюдаваме много внимателно развитието на ситуацията с маймунската шарка в Европа

Свят

ЕК: Наблюдаваме много внимателно развитието на ситуацията с маймунската шарка в Европа

ЕК: Наблюдаваме много внимателно развитието на ситуацията с маймунската шарка в Европа - Tribune.bg
Снимка:

„Европейската комисия наблюдава много внимателно развитието на ситуацията с маймунската шарка в Европа“, обяви говорителят от Брюксел Стефан де Кеерсмакер, цитиран от БНР.

Той допълни, че институцията е в тесен контакт със страните членки и участващите в здравната комисия държави. Те са провели заседание тази седмица и ще заседават отново във вторник.

По думите му заседанията стават в координация с Европейския център за превенция на заболяванията. Той припомни заключенията на центъра, според които вирусът на маймунската шарка има умерена предаваемост сред хората, като е висока вероятността той да се предаде чрез сексуален контакт, а възможността заразата да се пренесе между хора, които не са в близък контакт, е доста ниска.

Очаква се до седмица Центърът да публикува и становище във връзка с риска, свързан с вируса.

Първият случай на маймунска шарка беше регистриран в Обединеното кралство. После за такива съобщиха Франция, Швеция, Белгия, Португалия и Испания.

Германия днес също обяви за появата на заразата в страната. Вирусът е регистриран  при пациент в четвъртък.

За нови 11 случая на маймунска едра шарка докладваха властите във Великобритания. Всички пациенти имат лека форма, а страната е закупила допълнителни дози ваксина срещу маймунска едра шарка.

Скок има и на случаите на маймунска едра шарка в Испания. Те вече са 30.

Заразени има и в Австралия, САЩ и Канада.

Световната здравна организация свика извънредно експертно заседание, за да обсъди епидемията. Очаква се на събитието да присъства директорът на програмата за спешни случаи на СЗО Майкъл Райън.

Маймунската едра шарка е рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Обикновено заболяването протича леко и повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици, но при някои хора могат да настъпят усложнения. Специалистите подчертават, че маймунската едра шарка не се счита за инфекция, предавана по полов път, но може да се разпространи при близък контакт със заразен човек.

Първоначалните симптоми включват висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото.


Топ новини

виж още
Актуална тема