Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК няма да изготвя допълнителен документ за България в рамките на доклада по върховенството на закона

Свят

ЕК няма да изготвя допълнителен документ за България в рамките на доклада по върховенството на закона

ЕК няма да изготвя допълнителен документ за България в рамките на доклада по върховенството на закона - Tribune.bg
Снимка:
Европейската комисия няма да изготвя допълнителен документ за България в рамките на доклада по върховенството на закона през юли, каза пред БНР еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. За такова вероятно искане от страна на Нидерландия спомена миналата седмица министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, така че то да послужи за основа аз сваляне на ветото ѝ срещу присъединяването на България към Шенген. 
 
Министър Демерджиев заяви, че Нидерландия е на път да се откаже от искането си за доклад по механизма за сътрудничество и проверка и ще търси нещо заместващо като документ, което Еврокомисията ще е готова да издаде.
 
Той поясни, че първо ще се изчака доклада за върховенството на закона за всички страни-членки през юли и на базата на констатациите в доклада за България ще се прецени дали Нидерландия ще иска допълнителен документ. Ако това стане, то той ще бъде съгласуван с Комисията. 
 
Еврокомисар Рейндерс припомни, че докладите се изготвят при прилагане на една и съща методология за всички страни членки. Като съобщи, че засега няма постъпило искане от Нидерландия в Комисията за такъв доклад, той добави:
 
"Когато публикуване доклада за върховенството на закона, ще коментираме, ще организираме дебати в Съвет "Общи въпроси", може би в Съвет "Правосъдие и вътрешни работи", в Европейския парламент, но не и чрез допълнителен документ. Ако има искания за уточнения по въпроса за Шенген, то това ще бъде отделен процес, а не в рамките на доклада за върховенството на закона". 

На въпроса дали Комисията ще инициира процес, така че в европейския глобален режим на санкции за нарушение на правата на човека да бъде включена и корупцията, еврокомисар Рейндерс отговори:
 
"Дали тя да бъде включена или не в санкционния режим, е въпрос на дебати между страните-членки. Разбира се, ние не сме против, но трябва да бъде постигнато единодушие в Съвета на ЕС".
 
 
 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати