Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК обявява оценката си за върховенството на закона в страните членки

Свят

ЕК обявява оценката си за върховенството на закона в страните членки

ЕК обявява оценката си за върховенството на закона в страните членки - Tribune.bg
Снимка:

За всяка страна членка ще има отделна глава

Европейската комисия ще представи новия доклад за върховенството на закона в ЕС. Документът съдържа глави за всяка отделна държава.

За България препоръките от миналата година бяха шест, припомня БТА. 

Тогава ЕК заяви, че страната ни трябва да предприеме промени, с които дейността на Комисията за противодействие на корупцията да води до подобряване на ефективността на разследванията и резултатите при наказателното преследване и окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта.

ЕК препоръча България да въведе законови изменения за подобряване на работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и за избягване на политическото влияние; да съобрази състава на ВСС с европейските правила; да осигури своевременни редовни конкурси за повишаване в длъжност на съдиите, за да се избегне дългосрочното им командироване; да продължи с мерките за повече почтеност в обществената администрация, включително в полицията и съдебната власт.

Препоръчано бе също нашата страна да повиши прозрачността при разпределянето на държавната реклама в медиите, особено когато е договорена чрез посредници.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети