Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК определи 4 български региона за иновационни долини

Свят

ЕК определи 4 български региона за иновационни долини

ЕК определи 4 български региона за иновационни долини - Tribune.bg
Снимка:

4 български региона - Северен централен, Югоизточен, Югозападен и Южен Централен - са определени от Европейската комисия в списък като регионални иновационни долини, съобщава в блога си журналистът Апостол Апостолов. За иновационни долини са обявени 151 региона в ЕС като част от Нова европейска иновационна програма (NEIA).

ЕС ще подкрепи тази инициатива със 116 милиона евро по линия на програмата "Европейски иновационни екосистеми" (EIE) на "Хоризонт Европа", програмата на ЕС за научни изследвания и иновации и инструмента за междурегионални иновационни инвестиции (I3) на Европейския фонд за регионално развитие.

72 региона с различни нива на развитие и резултати в областта на иновациите са на път да се превърнат в регионални иновационни долини, при условие че бъдат подписани споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства. Тези региони се ангажират да укрепят своите политики и инвестиции в областта на иновациите, като се съсредоточат върху предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, както е посочено в NEIA. Те включват намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, увеличаване на глобалната продоволствена сигурност, овладяване на цифровата трансформация (включително киберсигурността), подобряване на здравеопазването и увеличаване на кръговостта.

Допълнителни 79 региона са определени след покана за изразяване на интерес да станат следващите RIV, въз основа на техните ангажименти за засилване на координацията и посоката на техните инвестиции и политики в областта на иновациите, участие в междурегионално сътрудничество за по-нататъшно развитие на иновациите и за укрепване и свързване на техните регионални иновационни екосистеми.

В допълнение към финансирането Комисията ще подкрепя тези региони и чрез дейности за изграждане на общности, събития за намиране на партньори и целенасочени комуникационни действия.

Иновациите са междусекторен приоритет, допринасящ както за зеления, така и за цифровия преход, европейската конкурентоспособност, икономическата сигурност и отворената стратегическа автономност.

През юли 2022 г. Комисията стартира NEIA, за да позиционира Европа в челните редици на новата вълна от дълбоки технологични иновации.

25-те действия, предложени в NEIA, групирани в пет водещи области, имат за цел 1) подобряване на финансирането за широкотехнологични разраствания, 2) създаване на условия за задълбочени технологични иновации чрез пространства за експериментиране и обществени поръчки, 3) ускоряване и укрепване на иновациите в европейските иновационни екосистеми в целия ЕС и преодоляване на разделението в областта на иновациите, 4) насърчаване, привличане и задържане на таланти в областта на дълбоките технологии и 5) подобряване на инструментите за разработване на политики.

"Обявените днес регионални иновационни долини илюстрират европейската добавена стойност и демонстрират силните страни на местните иновации за справяне с горещите предизвикателства на нашето време. Чрез разширяване на сътрудничеството си въз основа на интелигентна специализация взаимосвързаните региони, включително по-слабо развитите, ще бъдат по-добре подготвени за укрепване на общите резултати на Европа в областта на иновациите, като същевременно се преодолее съществуващото разделение в областта на иновациите", казва комисарят въпросите на сближаването и реформите  Елиза Ферейра.

Нейната колежка – българският еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова отбелязва колко е окуражаващо да се види ангажиментът на много региони в Европа да надграждат своите стратегически специализации и да подобряват координацията на своите инвестиции и политики в областта на научните изследвания и иновациите.

"Чрез регионалните иновационни долини ще помогнем за превръщането на многообразието на териториите на ЕС в сила и ще улесним сътрудничеството за насърчаване на нови вериги за създаване на стойност в ЕС за местните иновации в Европа. Това бележи важен крайъгълен камък в напредъка на новата европейска програма за иновации", смята българският еврокомисар.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати