Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК планира сделка за закупуване на ваксини, произведени от френската компания „Валнева"

Свят

ЕК планира сделка за закупуване на ваксини, произведени от френската компания „Валнева"

ЕК планира сделка за закупуване на ваксини, произведени от френската компания Валнева - Tribune.bg
Снимка:

Европейската агенция по лекарствата може да одобри на 29 януари ваксината на „АстраЗенека“

ЕК планира тази седмица да приключи предварителните преговори за сключване на споразумение за доставка на ваксини срещу COVID- 19 на френската компания „Валнева" (Valneva), предаде Ройтерс. Договорът ще осигури възможността за всички държави-членки на ЕС да закупят заедно 30 милиона дози и впоследствие още толкова.  Комисията отбелязва, че по-рано приключи успешно предварителните преговори с производителя на ваксини „Новавакс“.

Досега ЕК сключи предварителни споразумения за доставка на ваксини с „Пфайзер“, „Модерна“, „АстраЗенека“, „Санофи“, „Янсен“, „КюрВак“.

По-рано днес стана ясно, че Европейската агенция по лекарствата може да одобри на 29 януари ваксината на „АстраЗенека“.  Днес производителите на този препарат са внесли документите си за оценка.

Агенцията е извършила досега предварителна проверка на ваксината, която след одобрение ще бъде третият достъпен в ЕС препарат за защита от COVID-19 след ваксините на „Пфайзер и Бионтех“ и на „Модерна“. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че при положително становище на лекарствената агенция разрешението за пазарен достъп ще бъде издадено много бързо.При одобряването на първите две ваксини ЕС даде разрешение в същия ден, в който лекарствената агенция се произнесе положително.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети