Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК поиска разяснения от „AstraZeneca“ за намалените доставки на ваксини

Свят

ЕК поиска разяснения от „AstraZeneca“ за намалените доставки на ваксини

Снимка:

Урсула фон дер Лайен е провела разговор с директора на компанията

Председателят на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен проведе спешни разговори с изпълнителния директор на „AstraZeneca“ Паскал Сорио в опит да се окаже настиск върху компанията за увеличаване на  производството на ваксини и изпълнението на договорните цели, пише АП. Следобед предстои подобен разговор и с участието на представители на държавите от ЕС.

„Председателят на ЕК ясно показа, че очаква компанията да изпълнява условията, залегнали в договора за осигуряване на авансово закупени ваксини за ЕС. Тя напомни на г-н Сорио, че ЕС е инвестирал значителна сума, именно за да се гарантира, че продукцията ще бъде налична дори преди Европейската агенция по лекарствата да даде разрешението си“, съобщи  говорителят на Комисията Ерик Мамер.

Европейската агенция по лекарствата трябва да реши в петък за даване на лиценз на ваксината на „AstraZeneca“ . Препаратът вече се използва във Великобритания и е одобрен за спешна употреба от държави, включително Индия, Пакистан, Аржентина и Мексико. Съобщението на „AstraZeneca“ че има забавяне в доставките засили натиска върху 27-членния блок, особено след като „Pfizer“ също не успя да изпълни договорките, подчертават от АП. Италия дори заплаши със съд „Pfizer“ заради забавянето. 

В Туитър Урсула фон дер Лайен  съобщи, че ЕК е предложила допълнителни мерки, които да бъдат прилагани за пътуващите до ЕС. Мерките следва да бъдат одобрени от Съвета.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още