Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. EК постигна сделка с Moderna за доставка на до 160 милиона дози ваксина срещу COVID-19

Свят

EК постигна сделка с Moderna за доставка на до 160 милиона дози ваксина срещу COVID-19

Снимка:

Договорът ще бъде одобрен утре, каза председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен

ЕК постигна сделка с американската биотехнологична компания Moderna за доставка на до 160 милиона дози от нейната ваксина за COVID-19, в опит да намери трайно и устойчиво решение на пандемията. Това съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, цитирана в „New Europe”.

„Щастлива съм да съобщя, че утре ще одобрим нов договор за осигуряване на друга ваксина срещу COVID-19 в нашето портфолио. Този договор ни позволява да закупим до 160 милиона дози ваксина, произведена от Moderna “, каза фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел, добавяйки, че ЕС работи и по друг договор.

Безопасността и ефективността на ваксината ще бъде оценена от Европейската агенция по лекарствата като фон дер Лайен подчерта, че „прозрачността тук е от решаващо и първостепенно значение“.

Докато един от приоритетите на Комисията е осигуряването на ваксини за нейните граждани, друг приоритет е „да се гарантира, че всеки има достъп до ваксините навсякъде по света“, добави фон дер Лайен.

Миналата седмица Moderna каза, че ефикасността на експерименталната ѝ ваксина срещу болестта, причинявана от новия коронавирус, е 94,5 процента. Стана ясно още, че компанията ще продава  бъдещата си ваксина срещу Covid-19 на правителствата на цена от 25 до 37 долара за една доза в зависимост от поръчаното количество, предаде Ройтерс.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още