Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК: Да се ползват непредвидените високи печалби от производителите на ток, за да се подкрепят потребителите

Свят

ЕК: Да се ползват непредвидените високи печалби от производителите на ток, за да се подкрепят потребителите

ЕК: Да се ползват непредвидените високи печалби от производителите на ток, за да се подкрепят потребителите - Tribune.bg
Снимка:

ЕК пусна днес предложението си за краткосрочни мерки в борбата с високите енергийни цени. Сред механизмите, които предлага Брюксел е държавите членки да продължат да използват своите вътрешни инструменти, за да намалят сметките за енергия, които се плащат от европейските потребители.

В допълнение са посочени и други мерки, които могат да се приложат от държавите-членки през следващия отоплителен сезон.

За газовите пазари:

Възможност за държавите-членки временно да разширят регулирането на цените за крайните потребители до широк кръг от клиенти, включително домакинствата и индустрията.

Временни „прекъсвачи“ и спешни мерки за ликвидност в подкрепа на ефективното функциониране на стоковите пазари, при пълно зачитане на разпоредбите за държавна помощ.

Използване на енергийната платформа на ЕС за агрегиране на търсенето на газ, осигуряване на конкурентни цени на газа чрез доброволни съвместни покупки и намаляване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива.

За електроенергията:

Страните от ЕС биха могли да използват непредвидените високи печалби от производителите на електроенергия, за да подкрепят потребителите.

Да разширят регулираните цени на дребно за по-малките компании.

Въвеждане на субсидии за гориво в региони с ограничени междусистемни връзки.

При пълно спиране на газа от Русия:

Комисията ще се стреми да координира намаляването на търсенето, включително по-малко засегнатите членове на съюза, които да намалят търсенето на газ в полза на по-засегнатите страни от ЕС.

Може да е необходимо административно ограничение на цената на газа на ниво ЕС. Ако бъде въведен този таван трябва да бъде с ограничен период до продължителността на извънредната ситуация и не трябва да компрометира способността на ЕС да привлича алтернативни източници на тръбопроводен газ и доставки на втечнен природен газ, но това е ход, който ще изисква ново законодателство.

Комисията заяви, че ще търси одобрение на нейните предложения от правителствата на ЕС, ще ги призове да ускорят подготовката си в случай на намалени доставки на руски газ и ще потърси корекция на пазара на електроенергия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети