Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК: Равенството между половете да бъде в основата на възстановяването след пандемията

Свят

ЕК: Равенството между половете да бъде в основата на възстановяването след пандемията

ЕК: Равенството между половете да бъде в основата на възстановяването след пандемията - Tribune.bg
Снимка:

Работим за това Европа да остане лидер в областта на правата на жените, изтъкват от Брюксел

Равенството между половете трябва да бъде в основата на възстановяването след пандемията, се казва в изявление на Европейската комисия по случай Международния ден на жената.

От Брюксел напомнят, че ковид пандемията беше особено тежка за жените в целия свят, защото лекари, медицински сестри, учители, продавачи — професии, често упражнявани от жени, се оказаха на предната линия на пандемията, а в същото време дамите поемат още по-големи отговорности вкъщи.

„Нека отделим време да благодарим на жените за смелостта, съчувствието и приноса им в борбата с тази криза, включително като поддържаме функционирането на нашите общества, системите за полагане на грижи и услугите от най-съществено значение“, се посочва още в изявлението.

По данни на Комисията жените съставляват по-голямата част от работещите на първа линия в здравеопазването, но твърде слабо са представени в процесите на вземане на решения във връзка с пандемията. Например от националните специализирани работни групи за ковид в 87 държави, включително 17 държави — членки на ЕС, 85,2 % са ръководени от мъже.

По този повод от Брюксел напомнят, че в Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост се предвижда, че равенството между половете и равните възможности за всички следва да се вземат предвид и да се насърчават по време на подготовката и изпълнението на националните планове за възстановяване и устойчивост.

„Жените трябва да бъдат по-добре представени на лидерски позиции както в политиката, така и в управителните съвети на дружествата — ще продължим да се борим за това“, уверяват от ЕК.

Междувременно Комисията представи и предложение за нови мерки за прилагане на принципа за равно заплащане, тъй като равенството между половете е един от основните принципи на европейския стълб на социалните права, което личи от представения тази седмица амбициозен план за действие за прилагането му. Равенството между половете е в центъра и на външната дейност на ЕС. Планът за действие на ЕС относно равенството между половете (GAP III) очертава смела и оперативна програма за насърчаване на равенството и гарантиране, че жените и момичетата по целия свят са оправомощени да участват в изграждането на демокрацията, правосъдието, мира и сигурността.

„Напредъкът се постига трудно, но лесно се губи. Трябва да работим за това Европа да остане лидер в областта на правата на жените. Отстъплението е неприемливо и ние ще продължим напред“, се изтъква в заключение в разпространеното изявление от Европейската комисия по повод 8 март.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати