Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК разреши издаване на COVID сертификати след антигенен тест

Свят

ЕК разреши издаване на COVID сертификати след антигенен тест

ЕК разреши издаване на COVID сертификати след антигенен тест - Tribune.bg
Снимка:

В ЕС вече е възможно издаването на ковид сертификати след извършване на антигенно изследване. С промяната ще бъде улеснено издаването на документи на хората, чието заразяване е установено само по този начин, а не както досега с PCR, съобщиха от ЕК, цитирани в БТА. Занапред данните от бързите антигенни изследвания ще бъдат приравнени, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в съответните списъци на ЕС. Ще се признават със задна дата данните от антигенни изследвания, направени след 1 октомври миналата година.

ЕК уточнява, че решението е свързано с оценката на учените и цели облекчаване на системата за изследвания, натоварена от повишения брой заразени заради разпространението на щама Омикрон на вируса на ковид. Ковид сертификатите на ЕС са предназначени за пътувания в Общността и притежателите на валиден документ следва да не бъдат подлагани на допълнителни изисквания за преминаване на границите. В същото време днес Съветът е приел актуализирана препоръка относно временното ограничение на неналожителните пътувания до ЕС. Направените изменения са в отговор на развитието на пандемията, нарастващото ваксинационно покритие и прилагането на бустерни дози, както и признаването на все повече сертификати, издадени от трети държави като еквивалентни на цифровия COVID сертификат на ЕС. Новата препоръка ще започне да се прилага от 1 март 2022 г.

Съгласно нея ограниченията във връзка с COVID-19 следва да се прилагат, като се вземат предвид както ситуацията в третата държава, така и индивидуалният статус на лицето. Държавите членки следва да разрешават неналожителните пътувания за лица, които са ваксинирани с ваксина, одобрена от ЕС или СЗО, преболедували лица и всички лица, пътуващи от държава в списъка на ЕС. За някои от тези пътници може да се прилагат допълнителни мерки, като например PCR тест преди пътуването.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати