Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК разследва Meta заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата

Свят

ЕК разследва Meta заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата

ЕК разследва Meta заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата - Tribune.bg
Снимка:

Регулаторите на Европейския съюз започнаха разследвания на американския технологичен гигант Meta за потенциално пристрастяващите ефекти, които Instagram и Facebook имат върху децата, действие с широкообхватни последици, тъй като навлиза в основата на начина, по който са проектирани продуктите на компанията, съобщиха от CNBS.

Продуктите на Meta могат да „използват слабостите и неопитността на непълнолетни“, за да създадат поведенчески зависимости, които застрашават тяхното психическо благополучие, се казва в изявление на Европейската комисия, изпълнителната власт на 27-членния блок. Регулаторите на ЕС в крайна сметка биха могли да глобят Meta с до 6 процента от глобалните й приходи, които миналата година бяха 135 милиарда долара, както и да наложат промени в други продукти.

Разследванията са част от нарастваща усилията на правителствата по света да овладеят услуги като Instagram и TikTok за защита на непълнолетните. От години Meta е изправена пред критики, че нейните продукти и алгоритми за препоръки са фино настроени, за да привличат деца. През октомври редица щати в Съединените щати съдиха Meta за използване на „психологически манипулативни характеристики на продукта“ за примамване на деца в нарушение на законите за защита на потребителите.

Регулаторите на ЕС обявиха, че са се свързали с колегите си от САЩ относно разследванията, както и че Meta може да е в нарушение на Закона за цифровите услуги, закон, одобрен през 2022 г., който изисква големите онлайн услуги да контролират по-агресивно своите платформи за незаконно съдържание и да имат политики за смекчаване на рисковете за децата. Хората под 13 години не трябва да могат да регистрират акаунт, например.

Властите повдигнаха въпроси относно „пристрастяваща“ функция, която позволява на потребителите да печелят награди като карти за подаръци за гледане на видеоклипове, харесване на съдържание и следване на определени създатели.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЕС, TikTok, деца
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати