Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК: Румъния кандидатства с проект за втори мост при Гюргево-Русе

Свят

ЕК: Румъния кандидатства с проект за втори мост при Гюргево-Русе

ЕК: Румъния кандидатства с проект за втори мост при Гюргево-Русе - Tribune.bg
Снимка:

Румъния е представила проект по поканата за проекти за военна мобилност за изграждане на втори мост при Гюргево и Русе, съобщи днес европейският комисар по транспорта Адина Вълян, цитирана от агенция Аджерпрес и БТА.

"Румъния е кандидатствала с проект по поканата за проекти за военна мобилност. Очаквах той да бъде по общата покана за проекти, но е била избрана възможността по поканата за военна мобилност, чиито резултати мога да оповестя на 15 декември“, заяви пред журналисти Адина Вълян в отговор на въпрос за втори мост между Румъния и България при Русе и Гюргево. 

Тя допълни, че Румъния е кандидатствала за шосеен мост с железопътна опция. Стойността на проучването за осъществимост, за което е кандидатствала Румъния, е шест милиона евро, съобщава Аджерпрес.

Европейският комисар по транспорта отбеляза още, че железопътната връзка Букурещ-Гюргево ще се финансира с 570 милиона евро, защото е част от коридор, който трябва да продължи на юг. 

Вълян изрази надежда, че новият мост между Гюргево и Русе ще има железопътен компонент.

Тя коментира и темата за натовареността на граничните пунктове. По думите ѝ има натиск на много граници в Европа, и по-специално в страните, които не са в Шенген – Румъния и България. 

Аджерпрес припомня, че близо 20 години след обявяване на проекта за нов мост при Русе и Гюргево, България и Румъния са започнали реални действия за изграждане на трети мост помежду им (след Моста на дружбата (Русе-Гюргево) и този между Видин и Калафат). На 21 септември пресслужбата на министерството на транспорта и комуникациите на България съобщи, че двете страни са представили на Европейската комисия общ проект за проучване за осъществимост за комбиниран мост между Гюргево и Русе – шосеен и железопътен, припомня Аджерпрес. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети