Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК с обща база данни за украинските бежанци, за да се избегнат злоупотреби

Свят

ЕК с обща база данни за украинските бежанци, за да се избегнат злоупотреби

ЕК с обща база данни за украинските бежанци, за да се избегнат злоупотреби - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия съобщи, че създава общоевропейска платформа за регистрация на украинските бежанци, подслонени в ЕС. Отбелязва се, че целта е по този начин да се избегнат възможни злоупотреби.

Държавите от ЕС ще могат да обменят данни за вписаните в техните регистри бежанци, на които е осигурена временна закрила по национални мерки. Данните ще се обменят в реално време, за да може бежанците да се възползват от правата си навсякъде в ЕС, както и за да се избегнат записвания в повече от една държава, се посочва в съобщението.

По данни на ООН от началото на войната в Украйна бежанците, напуснали страната, са вече над 6,8 милиона, като около пет милиона са пристигнали в ЕС. Над 3,6 милиона са подслонени в Полша, следват Румъния (990 хиляди), Унгария (683 хиляди), Словакия (461 хиляди).

През април ЕС одобри отпускането на 3,4 милиарда евро предварително финансиране за държавите от ЕС, подслонили украински бежанци. Въведено бе остойностяване от 40 евро на седмица за приет бежанец, като бе предвидено покриване на разходите за 13 седмици престой от датата на пристигане на украинците. Съветът на ЕС по-рано поясни, че ще бъдат отпуснати около 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за посрещане на нуждите на бежанците от Украйна.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЕК, бежанци, данни
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати