Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК стартира наказателна процедура срещу Лондон

Свят

ЕК стартира наказателна процедура срещу Лондон

Снимка:

Великобритания не посочи свой кандидат за еврокомисар

Великобритания може да се окаже основна пречка за това новата ЕК да не встъпи в длъжност тази година. Причината е, че Лондон отказа да посочи кандидат за еврокомисар. От кралството обясняват, че нямат такива правомощия заради предстоящите избори.

Великобритания трябва да посочи свои еврокомисар, който да стане част от екипа на Урсула фон дер Лайен заради поредното отлагане на Брекзит. Страната остава пълноправен член на ЕС до излизането ѝ в края на януари 2020 г. И до тази дата трябва да изпълнява задълженията си към Блока. Номинацията на еврокомисар е едно от тях.

Брюксел не приема извинение с националното законодателство, за да не се спазят правилата на ЕС. Затова и ЕК стартира наказателна процедура срещу Лондон. Комисията е дала срок до 22 ноември на Великобритания да посочи своя кандидат за еврокомисар. Срокът е кратък, тъй като вече имаше забавяне в стъпването в длъжност на новите еврокомисари. Новата ЕК трябваше да започне работа на 1 ноември, но комисарите на Румъния, Унгария и Франция не бяха одобрени и се наложи тяхната смяна. Целта е сега Урсула фон дер Лайен и екипът ѝ да поемат властта от 1 декември.

Остава въпросът дали няма да има ново забавяне заради Лондон. От Брюксел обясняват, че работят по различни възможности в тази сложна ситуация, за да няма отлагане.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още