Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК: Страните от ЕС да намалят до март 2023 г. месечното потребление на газ с 15%

Свят

ЕК: Страните от ЕС да намалят до март 2023 г. месечното потребление на газ с 15%

ЕК: Страните от ЕС да намалят до март 2023 г. месечното потребление на газ с 15% - Tribune.bg

В рамките на нов пакет от мерки за борба с енергийната криза, ЕК предложи страните от ЕС до март 2023 г. да намалят месечното потребление на газ с 15%. Това съобщи пресслужбата на ЕК.

"Европейската комисия следи отблизо мерките за намаляване на търсенето. Предварителният анализ, базиран на докладите на държавите-членки, показва, че потреблението на газ в ЕС през август и септември е с около 15% по-ниско от средното за предходните пет години. Подобни усилия ще са необходими всеки месец до март, за да се спази регламентът на Съвета на ЕС", се казва в изявлението.

Европейската комисия предложи страните от ЕС да бъдат задължени да обменят газ помежду си в случай на извънредна ситуация.

Комисията има за цел да подкрепи хората и бизнесите - чрез намаляване на цените на енергията, осигуряване на доставките, които са от решаващо значение за промишлената конкурентоспособност и продоволствена сигурност, или чрез укрепване на социалната пазарна икономика, се казва в изявление на официалния сайт на Комисията.

Настоящата работна програма на Комисията съдържа 43 нови политически инициативи във всичките шест основни амбиции на политическите насоки на председателя Фон дер Лайен, като се основава на нейната реч за състоянието на Съюза през 2022 г. и писмото за намеренията. Много от ключовите инициативи в тази работна програма са и продължение на резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа. Първите граждански панели ще се занимават с въпросите на разхищението на храни, мобилността с учебна цел и виртуалните светове.

„През 2023 г. ще придвижим напред амбициозна програма за гражданите - ще се справим с високите цени на енергията, за да намалим тежестта за семействата и бизнесите в цяла Европа, като същевременно ускорим екологичния си преход. У дома и по света ще защитаваме демокрацията и върховенството на закона", каза Фон дер Лайен.

На фона на войната на Русия срещу Украйна в началото на 2023 г. Комисията ще предложи, наред с други инициативи, цялостна реформа на пазара на електроенергия в ЕС, включително разделяне на цените на електроенергията и газа. За да подпомогне бързото разрастване на зелената водородна икономика, Комисията ще предложи създаването на нова Европейска водородна банка, която ще инвестира 3 млрд. евро в стартирането на пазара на водород в ЕС.

През 2023 г. Комисията ще предприеме също така действия за намаляване на отпадъците и на въздействието им върху околната среда, като се съсредоточи върху хранителните и текстилните отпадъци - тема, набелязана по време на конференцията за бъдещето на Европа. По подобен начин, в отговор на опасенията на гражданите, Комисията ще предложи да се преразгледат законите на ЕС за хуманно отношение към животните.

За да се справи с настоящите и бъдещите рискове от стратегически зависимости, Комисията ще предложи мерки на ЕС за осигуряване на адекватен и диверсифициран достъп до критични суровини, необходими за цифровата и икономическата устойчивост на Европа. Комисията ще предложи също така общо европейско пространство за мобилни данни.

За да защити интересите си, демократичните си принципи и мира и стабилността, ЕК ще представи космическа стратегия на ЕС за сигурност и отбрана, както и нова стратегия на ЕС за морска сигурност. Също така ще актуализира набора от инструменти за санкции, за да включи в него и корупцията.

Ще предложи нова програма за съживяване на отношенията с Латинска Америка и Карибския басейн. Същевременно ще продължи сътрудничеството си със страните кандидатки от Западните Балкани, както и с Украйна, Молдова и Грузия, с оглед на бъдещото им присъединяване към Съюза.

Тъй като само 15 % от младите хора са преминали обучение, подготовка или стаж в друга държава от ЕС, Комисията ще предложи да се актуализира настоящата рамка на ЕС за мобилност с учебна цел, за да се даде възможност на студентите да преминават по-лесно между образователните системи.

За устойчиво и сигурно Шенгенско пространство за пътуване без граници ще бъдат предложени закони за цифровизиране на документите за пътуване в ЕС и за улесняване на пътуването.

За по-нататъшното изграждане на Европейския здравен съюз Комисията ще предложи всеобхватен подход към психичното здраве - една от ключовите инициативи от Конференцията за бъдещето на Европа, както и преразгледана препоръка за среда без тютюнев дим и нова препоръка за предотвратимите чрез ваксинация ракови заболявания.

През 2023 г. Комисията ще представи пакет в защита на демокрацията, включващ инициатива за защита на демократичното пространство на ЕС от външни интереси.

Всяка година Комисията приема работна програма, в която се посочва списъкът с действия, които ще предприеме през следващата година. Работната програма информира обществеността и съзаконодателите за политическите ангажименти за представяне на нови инициативи, оттегляне на висящи предложения и преразглеждане на съществуващото законодателство на ЕС. 

 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети