Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК иска да спре износа на стари дизелови автомобили в Източна Европа

Свят

ЕК иска да спре износа на стари дизелови автомобили в Източна Европа

Снимка:

Министрите на околната среда от ЕС търсят решение в Люксембург

Министрите на околната среда от ЕС обсъждат днес в Люксембург мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха, причинено от вноса на употребявани автомобили. Причината е, че в Източна Европа става все по-трудно да се подобри качеството на въздуха, тъй-като през 2017г. само в България са внесени над 100 000 стари автомобили, а 30 000 от тях са „мръсни дизели“, по данни на европейската екологична организация "Transport & Environment" (T&E), посочва порталът heise.de.

След като избухна скандалът „Дизелгейт“ и стана ясно, че проблемът с „мръсните дизели“ се премества от Запад на Изток, ЕК предупреди германските автомобилни компании да се въздържат от износ в Източна Европа на стари дизелови автомобили, които техните клиенти връщат, за да получат премия и да закупят нови коли.

" Износът / на тези коли/ не е решение, това е просто изместване на проблема със замърсяването на въздуха от Западна към Източна Европа", посочи пред "Тагесшпигел" еврокомисарката по промишлеността и вътрешния пазар Елжбета Биенковска. Според нея не бива старите и лошо оборудвани автомобили да се движат по пътищата на Европа.

По този повод порталът heise.de съобщава, че в началото на октомври германското правителство и автопроизводителите са приели концепция за решаването на проблема с "мръсните дизели". Правителството на федералната република настоява, че старите дизелови автомобили могат да бъдат експортирани само ако преди това са били дооборудвани, което е и позицията на ЕК. Автоконцерните обаче отказват да поемат допълнителни разходи, което превръща изпълнението на плана в много несигурно, коментират експерти. Същевремено от ЕК признават, че не разполагат с правна основа за налагането на подобно задължение и добавят, че става дума по-скоро за оказване на политически натиск, посочва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още