Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК ще съди Полша

Свят

ЕК ще съди Полша

Снимка:

Брюксел вече се е обърнал към Съда на ЕС

Европейската комисия дава Полша на съд заради спорна съдебна реформа. Комисията вече се е обърнала към Съда на ЕС, тъй като е на мнение, че Варшава нарушава принципа на съдебната независимост, а това е пряко подкопаване на демокрацията.

Конкретната причина е промяна в закона за Върховния съд в Полша. Според нови промени пенсионирането на върховните съдии вече може да става на 65 години, а не както досега на 70-годишна възраст. Промяната засяга и председателя на Върховния съд, който няма да може да завърши 6-годишния си мандат.

Правителството пък бърза да смени съдиите.

От идването си на власт през 2015 г. управляващата партия „Право и справедливост“ предприе редица реформи в съдебната система, които я правят подвластна на политиците, коментира „Файненшъл таймс“.

Управляващите обаче настояват, че реформите са необходими тъй като съдебната система е неефективна и не е изчистена след падането на комунизма.

ЕК се обръща към Съда на ЕС да спре реформата временно, докато излезе с окончателно становище по казуса. По този начин европейският съд трябва да предложи временни мерки, които Варшава да спазва.  


Етикети Полша, ЕК

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив