Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Екатерина Захариева ще участва в Съвета „Външни работи“ за ситуацията в Ирак и Либия

Свят

Екатерина Захариева ще участва в Съвета „Външни работи“ за ситуацията в Ирак и Либия

Снимка:

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва днес в Брюксел в Съвета „Външни работи“, свикан извънредно заради ескалацията на напрежението в Ирак и Либия.

Външните министри от Европейския съюз ще обменят мнения и информация за актуалната обстановка в Ирак и възможностите за деескалация на напрежението в региона, натрупано през последните дни. За ситуацията с Ирак и Иран те ще бъдат брифирани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

По време на дискусията, председателствана от Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, министрите ще се фокусират включително върху възможностите за подкрепа, която ЕС може да окаже на Ирак, както и върху необходимостта от запазване на Глобалната коалиция за борба с Даеш. 

Министрите ще отправят силно единно послание за необходимостта от намаляване на напрежението и за намиране на политическо решение на ситуацията. Страните-членки на ЕС, включително България, вече призоваха за максимално сдържане и деескалация на напрежението в Ирак.

Очаква се външните министри да обсъдят и ситуацията около Съвместния и всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и да изразят единен и силен призив за нейното спазване. 

В дневния ред на този първи за 2020 г. Съвет „Външни работи“ е предвидено да бъде обсъдена и обстановката в Либия, включително военната ескалация в района на Триполи.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още