Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Екипът на СЗО в Ухан докладва за данни, които „никой още не е виждал“

Свят

Екипът на СЗО в Ухан докладва за данни, които „никой още не е виждал“

Екипът на СЗО в Ухан докладва за данни, които никой още не е виждал - Tribune.bg
Снимка:

Всички тези за вируса, включително, че той е „избягал“ от лаборатория, продължават да бъдат актуални

Екипът на СЗО, разследващ произхода на COVID-19 в китайския град Ухан, заяви, че е получил данни, „които никой не е виждал преди“ и че не е изключил възможността вирусът, причиняващ пандемията, де е „избягал“ от лаборатория, съобщава „Дойче Веле“.

„Виждаме нова информация и тя е добра, това е много ценен материал, който започва да ни помага да намерим правилните указания за този вирус“, каза д-р Питър Дашак, който е част от мисията на Световната здравна организация.

В интервю за британския новинарски сайт „Скай нюз“, Дашак споделя, че посещенията на място предлагат ценна информация, особено на пазара на морски дарове в Хуанан, където се появяват първите случаи на COVID-19, пише БГНЕС.

Ние сме на пазара, разглеждаме сами и задаваме въпроси, срещаме се с мениджърите на пазара, с продавачите, които са работили там, с хора в общността и им задаваме въпроси. Говорим с хора, които са събирали проби от почвата от пазара, които след това са били положителни , обяснява Дашак.

„Има малки улики, които откриваме тук и там, сред големи количества данни“, подчерта той.

„Те споделят с нас данни, които не бяхме виждали преди, които никой не беше виждал преди. Говорят ни открито за всички възможни пътища. Мисля, че всички членове на екипа биха казали, че вървим напред“, каза ученият, и добавя, че всички теории за произхода на вируса, включително, че той е излязъл от лаборатория в Китай, продължават да бъдат актуални.

Мисията на СЗО е чувствителен въпрос за Китай, който отрича да е отговорен за избухването на пандемията през 2019 г. и отне повече от година, за да разреши посещението на международни експерти.

Журналистите проследиха екипа до съоръженията с висока степен на сигурност, но както при предишните посещения, имаше малко пряк достъп до членовете на екипа, които в Китай дадоха оскъдни подробности за дискусиите и посещенията си до момента.

Четиричасовото посещение в Института по вирусология беше „изключително важна среща с персонала“ и „открита и откровена дискусия“, каза Дашак в Туитър.

Институтът в Ухан разполага с няколко лаборатории с висока степен на сигурност, където изследователите работят с коронавируси и има най-голямата колекция от щамове в Азия, с 1500 различни екземпляра, според уебсайта му.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

гл шеф от. гл шеф. на тайно разузнаване. вписваме и умоляваме да се освободи Г. НАВАЛНИ той още несее въстановил от отравянето . нашата преценка е за Г. НАВАЛНИ да си сти в къщи под домашен [ арест. ]
04.02.2021 08:57 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати