Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Екоактивисти отново се вихриха в музей - този път заляха с картофено пюре картина на Моне

Свят

Екоактивисти отново се вихриха в музей - този път заляха с картофено пюре картина на Моне

Екоактивисти отново се вихриха в музей - този път заляха с картофено пюре картина на Моне - Tribune.bg

Клод Моне е поредният гениален художник, чието творчество стана обект на вандализъм, след като екоактивисти хвърлиха картофено пюре върху негова известна картина в музея „Барберини“ в Потсдам, Германия, съобщава „Гардиън“.

Новата екоакция идва само девет дни, след като активисти от Just Stop Oil заляха с доматена супа картината шедьовър на Ван Гог „Слънчогледите“ в Националната галерия в Лондон.

Този път обект на посегателството стана платното Les Meules (бел.ред. „Воденични камъни“), част от прочутата поредица на Моне „Купи сено“ от 1890 година. Това е един и същи пейзаж, рисуван при различно осветление.

След като заляха картината, протестиращите, облечени с ярко оранжеви жилетки, се залепиха за стената под нея.

„Намираме се в климатична катастрофа и всичко, от което се страхувате, е доматена супа или картофено пюре върху картина. Знаеш ли от какво ме е страх? Страхувам се, защото науката ни казва, че няма да можем да изхранваме семействата си през 2050 година“, заяви един от активистите.

„Нужно ли е картофено пюре върху картина, за да чуете?“, запита той. „Тази картина няма да струва нищо, ако трябва да се караме за храна. Кога най-накрая ще започнате да слушате?“, допълни той.

От музея съобщиха, че картината не е увредена, тъй като е била с предпазващо стъкло. Германските власти разследват протестиращите за материални щети и неправомерно влизане в музея.

Уредникът му Ортруд Уестхайдер заяви, че макар да съчувства на тревогите на протестиращите, е „шокирана от средствата, с които те се опитват да придадат тежест на своите искания“.

„Именно в произведенията на импресионистите виждаме интензивното артистично ангажиране с природата“, подчерта тя.

В Tуитър групата написа: „Ако е необходима картина, залята с картофено пюре или доматена супа, за да накара обществото да си спомни, че курсът на изкопаеми горива убива всички ни, тогава ще ви дадем картофено пюре върху картина!“.

Четирима души са участвали в екоакцията. Те са членове на групата Letzte Generation („Последното поколение“), която призова германското правителство да предприеме драстични действия за защита на климата и спиране на използването на изкопаеми горива.

Клод Моне се превърна в поредния художник, който беше във фокуса на климатичните протести, свързани с храните. Това посегателство обаче е върху една изключително ценна творба. През 2019 година картината Les Meules бе продадена на търг от „Сотбис“ за удивителните 110 747 000 долара. Печелившата оферта разбива предишния рекорд за най-висока сума, плащана някога за произведение на Моне, а картината се превръща в най-ценното импресионистично произведение на изкуството, продадено на търг.

Миналата година членове на Letzte Generation организираха гладна стачка пред сградата на Райхстага в Берлин, за да протестират срещу липсата на политически действия по отношение на извънредната климатична ситуация. По-рано тази година те се залепиха за някои от най-натоварените магистрали в Германия.

Групата, която обвинява германското правителство, че е пренебрегнало всички предупреждения и е довело страната до „ръба на пропастта“, казва, че е част от последното поколение, което може да предотврати колапса на обществото. 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати