Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Експерт за самолетната катастрофа в Иран: Не е изключено да е терористичен акт

Свят

Експерт за самолетната катастрофа в Иран: Не е изключено да е терористичен акт

Снимка:

По думите му в такива случаи е важно гражданската авиация да избягва тези територии, за да не възникват подобни инциденти

Самолет Боинг 737” на украинските авиолинии се разби в сряда малко след излитането си от летището в Техеран. Всички 176 души на борда загинаха. Машината е минала преглед преди 2 дни. Засега не са установени причините за инцидента, но по всяка вероятност става дума за техническа неизправност.

„За мен най-учудващият коментар на различните агенции и медии е, че изключват терористичен акт. Външната картина не отхвърля тази версия. Самолетът се е разпръснал на десетки километри. Това не може да стане с удар в земята, а само при експлозия във въздуха. Експлозия във въздуха може да бъде по две причини – експлозия на двигател или експлозия на ракета”, заяви пред Нова тв експертът по авиационна сигурност Ангел Борисов.

„Когато имаме удар в земята и експлозия, се появява огромен кратер и отломките се разпръсват около него цилиндрично. В случая това, което се показва, са малки парченца, които са разпръснати на огромна територия. По-вероятно е експлозията да е станала във въздуха и така вероятно ще се окаже. Самолетът е почти нов, на три години. Отказ на двигател и експлозия, ние не сме виждали в нашата практика през последните 20 години”, обясни той.

„Възможностите са две. Или да бъде терористичен акт с поставена бомба вътре, или да бъде ударен с някакви отломки отвън. Имаме ракетни нападения, имаме обстрели. Възможно е даже отсколки да поразят самолета. Ние знаем, че той е един резервоар с керосин, това е една бомба. Ако се пробие крилото, възниква пожар и се получава същата експлозия. Така че в никакъв случай не можем да кажем, докато не се разчетат черните кутии, дали е терористичен акт”, посочи Борисов.

На въпрос дали е възможно да бъде заглушавана комуникацията с контролната кула, когато се провеждат ракетни обстрели, той отговори.

„ Това като теория е възможно. Това се прави при военна обстановка. В случая ние нямаме обявена такава военна обстановка, но имаме обявена атака, което е аналогично. И след като видяхме какви ответни удари си размениха Техеран и Вашингтон, се очакваше, че нещо ще се случи“, отбеляза експертът.

 По думите му в такива случаи е важно гражданската авиация да избягва тези територии, за да не възникват подобни инциденти.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още