Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Експерт за самолетната катастрофа в Иран: Не е изключено да е терористичен акт

Свят

Експерт за самолетната катастрофа в Иран: Не е изключено да е терористичен акт

Снимка:

По думите му в такива случаи е важно гражданската авиация да избягва тези територии, за да не възникват подобни инциденти

Самолет Боинг 737” на украинските авиолинии се разби в сряда малко след излитането си от летището в Техеран. Всички 176 души на борда загинаха. Машината е минала преглед преди 2 дни. Засега не са установени причините за инцидента, но по всяка вероятност става дума за техническа неизправност.

„За мен най-учудващият коментар на различните агенции и медии е, че изключват терористичен акт. Външната картина не отхвърля тази версия. Самолетът се е разпръснал на десетки километри. Това не може да стане с удар в земята, а само при експлозия във въздуха. Експлозия във въздуха може да бъде по две причини – експлозия на двигател или експлозия на ракета”, заяви пред Нова тв експертът по авиационна сигурност Ангел Борисов.

„Когато имаме удар в земята и експлозия, се появява огромен кратер и отломките се разпръсват около него цилиндрично. В случая това, което се показва, са малки парченца, които са разпръснати на огромна територия. По-вероятно е експлозията да е станала във въздуха и така вероятно ще се окаже. Самолетът е почти нов, на три години. Отказ на двигател и експлозия, ние не сме виждали в нашата практика през последните 20 години”, обясни той.

„Възможностите са две. Или да бъде терористичен акт с поставена бомба вътре, или да бъде ударен с някакви отломки отвън. Имаме ракетни нападения, имаме обстрели. Възможно е даже отсколки да поразят самолета. Ние знаем, че той е един резервоар с керосин, това е една бомба. Ако се пробие крилото, възниква пожар и се получава същата експлозия. Така че в никакъв случай не можем да кажем, докато не се разчетат черните кутии, дали е терористичен акт”, посочи Борисов.

На въпрос дали е възможно да бъде заглушавана комуникацията с контролната кула, когато се провеждат ракетни обстрели, той отговори.

„ Това като теория е възможно. Това се прави при военна обстановка. В случая ние нямаме обявена такава военна обстановка, но имаме обявена атака, което е аналогично. И след като видяхме какви ответни удари си размениха Техеран и Вашингтон, се очакваше, че нещо ще се случи“, отбеляза експертът.

 По думите му в такива случаи е важно гражданската авиация да избягва тези територии, за да не възникват подобни инциденти.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив