Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Елизабет II отбелязва 95-я си рожден ден в траур

Свят

Елизабет II отбелязва 95-я си рожден ден в траур

Снимка:

Тази година няма да има оръдейни салюти

Британската кралица Елизабет II днес навършва 95 години. Тя обаче няма да може да отпразнува рождения си ден подобаващо, тъй като е в траур по повод смъртта на съпруга си, херцог Филип Единбургски, който почина на 9 април на 99-годишна възраст.

При тези обстоятелства и предвид ограниченията за борба с коронавируса, не се очаква рожденият ден на монарха да се отбележи тази година.

На празника си Елизабет II ще бъде заобиколена от ограничен кръг от хора в замъка Уиндзор, където тя отседна шест месеца след въвеждането на строги ограничения в Англия на фона на разпространението на коронавирус. Именно в този замък, разположен на около 40 км от Лондон, в Бъркшир, кралицата и принц Филип отпразнуваха 73-ата си годишнина от сватбата и Коледа в края на миналата година.

Погребението на принц Филип се състоя на територията на тази резиденция на 17 април.

В момента заради мерките срещу коронавирус обкръжението на Елизабет II се състои само от няколко десетки души, които ограничават контактите с външния свят, включително с членове на собствените си семейства. Неофициално те се наричат „защитен пашкул“, създаден около кралицата, пише БГНЕС.

Във връзка със смъртта на херцога на Единбург, кралското семейство е в двуседмичен траур, който ще приключи на 23 април. Тази година няма да има оръдейни салюти. Рожденият ден на Елизабет II традиционно се празнува с 21 оръдейни салюта от оръдия от Първата световна война, но за втора поредна година традицията няма да бъде спазена. През 2020 година артилерийски салюти нямаше заради противоепидемичните мерки.   

                                                                                                                                                                            


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още