Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. EMA решава през октомври за бустерна доза „Пфайзер/Бионтех“

Свят

EMA решава през октомври за бустерна доза „Пфайзер/Бионтех“

EMA решава през октомври за бустерна доза Пфайзер/Бионтех - Tribune.bg
Снимка:

САЩ разреши употребата на трета доза при лица над 65-годишна възраст

Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще вземе решение в началото на октомври по въпроса прилагането на трета, поддържаща доза от ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер/Бионтех“, съобщава Ройтерс като се позовава на източници. 

Това ще бъде първото решение на европейския лекарствен регулатор за допълваща имунизация, след като американската Агенция за контрол на храните и лекарствата даде „зелена светлина“ за използването на трета доза от препарата при хората на възраст от 65 години нагоре и при някои рискови категории.

ЕМА заяви, че на 6 септември е започнал оценката на данните, предоставени от Pfizer и BioNTech за бустер доза, която да се дава шест месеца след втората доза при хора на 16 и повече години.

„Модерна“ също чака данни на ЕМА този месец за неговата бустер доза, се казва в документ на ЕС.

В становище, публикувано в началото на септември и публикувано отново от ЕМА, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози на напълно ваксинирани.

Но също така отбелязва, че вече трябва да се обмислят допълнителни дози за хора със силно отслабена имунна система като част от тяхната първична ваксинация.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати