Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕМА се произнесе: AstraZeneca е безопасна и ефективна (ОБНОВЕНА)

Свят

ЕМА се произнесе: AstraZeneca е безопасна и ефективна (ОБНОВЕНА)

ЕМА се произнесе: AstraZeneca е безопасна и ефективна (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

В България ваксинацията с британската ваксина ще бъде възстановена още утре

Европейската агенция по лекарствата обяви ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна. Това стана на пресконференция на директора на ЕМА Емър Кук и други експерти. От Агенцията обявиха, че не са намерили доказателства за директна връзка между процеса на ваксинация и случаите на тромбоза в някои европейски държави.

„Ползите надвишават всички възможни рискове“, категорични са учените, които обясниха че в Европа и Великобритания има милиони ваксинирани с AstraZeneca. Въпреки липсата на доказателства, че ваксината повишава риска от развиване на тромбоза, агенцията по лекарствата ще продължи да следи и да изучава въпроса.

Д-р Сабине Щраус - председател на комитета по безопасност на ваксините на ЕМА, подчертава предимствата на препарата и заяви, че не са открити „никакви доказателства за проблем с качеството или с партидата“. Разследвани са отделни случаи от тромбоемболични събития в цяла Европа и се налага изводът, че няма по-висок общ риск такива неща да се случат след ваксинация. Всъщност това вероятно намалява риска от появата на такива ситуации.

Оценката на ЕМА е, че ваксината осигурява над 60% успеваемост в борбата с коронавируса.

Здравните власти в България възнамеряват още от утре да се възстановят ваксинацията с препарата. Ще бъде възстановена и платформата за онлайн записване.

„Имаме официално становище, което потвърждава ефективността на ваксината на „АстраЗенека“. Няма проблем всички страни да продължат с ваксинацията с „АстраЗенека“. Това заяви на извънреден брифинг Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата

Кирилов обясни, че при направената аутопсия в Пловдив не е доказана връзка между ваксината и причината за смърт. При починалата жена не са открити тромби.

„Важното е, че е потвърдено положителното съотношение на полза-риск от ваксината на „АстраЗенека“. Имаме пълното основание заповедта за блокиране да бъде отменена и от утре ваксината да бъде прилагана, както във всички останали държави“, каза Кирилов.

„В края на този изключително тежък ден има и една добра новина: Европейската агенция по лекарствата каза “да” на ваксината на Оксфорд/Астра Зенека. Това дава основание на нашата Изпълнителна агенция по лекарствата да отмени заповедта за блокиране на ваксинацията с Оксфорд/Астра Зенека. Продължаваме с ваксинирането по план“, информира в официалния си профил във Фейсбук и министърът на образованието Костадин Ангелов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати