Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕМА стартира изследване на риска при всички ваксини

Свят

ЕМА стартира изследване на риска при всички ваксини

Снимка:

Великобритания спира AstraZeneca за хора под 30 г.

Контролният орган по лекарствата на ЕС (ЕМА) разследва дали други ваксини, използващи подобна технология като ваксината на AstraZeneca, представляват риск. Това каза на пресконференция д-р Питър Арлет, ръководител на работната група на EMA за анализ на данни и методи, заявявайки, че има три случая на венозна тромбоемболия, включващи съсиреци след ваксинация с препарата на Johnson & Johnson.

„Има три случая при ваксинация с Johnson & Johnson на кръвни съсиреци, свързани с ниски тромбоцити, които имат някои прилики с тези случаи, които описвахме днес. Броят обаче е изключително малък в сравнение с 5 милиона пациенти, получили ваксината на Johnson & Johnson по целия свят“, каза той. „Под строг контрол ги разглеждаме внимателно и мисля, че би било справедливо да се каже, че има интензивен мониторинг по този въпрос при всички ваксини“.

Д-р Сабине Щраус, председател на Европейската агенция по лекарствата, заяви, че развилите се странични ефекти не са „неочаквани“, цитира „Гардиън“.

Емер Кук, изпълнителен директор на регулатора, добави: „Ситуацията се развива, тъй като разполагаме с повече информация, с наличие на повече ваксини и с идентифицирането на различни рискови групи. Можем да очакваме, че с времето ще има нова информация и препоръки“.

На възрастни под 30 години трябва да се предложи алтернативна ваксина вместо тази на AstraZeneca, ако има такава в техния район и те са здрави и не са изложени на висок риск от Covid, заяви консултативният орган на правителството на Обединеното кралство.

Препоръката от съвместната комисия по ваксини и имунизация (JCVI) е в голяма степен в съответствие с възприятието в Европа, където някои страни вече са избрали да ограничат ваксината на Oxford/AstraZeneca до по-възрастни групи поради опасения относно редки случаи на кръвни съсиреци, свързани с ниски тромбоцити.

Във Великобритания до 31 март има 79 съобщения за такива редки кръвни съсиреци с ниски тромбоцити - някои, но не всички от тях в мозъка - и 19 смъртни случая, сред повече от 20 милиона ваксинации с AstraZeneca.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още