Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ембарго на петрола, забрана на ТВ и „Сбербанк“ вън от SWIFT влизат в Шестия пакет санкции на ЕС

Свят

Ембарго на петрола, забрана на ТВ и „Сбербанк“ вън от SWIFT влизат в Шестия пакет санкции на ЕС

Ембарго на петрола, забрана на ТВ и Сбербанк вън от SWIFT влизат в Шестия пакет санкции на ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Европейската комисия ще предложи санкции и срещу руските военни

Страните от Европейския съюз ще спрат вноса на руски петрол и рафинирани продукти, каза в сряда ръководителят на Европейска комисия, предлагайки шести кръг от санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

„Ще прекратим доставките на суров петрол от Русия в рамките на шест месеца и рафинирани продукти до края на годината“, каза Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

„Това ще бъде пълна забрана за внос на целия руски петрол, морски и тръбопроводен, суров и рафиниран.“

Шестият пакет от санкции срещу Русия ще включва и забрана за излъчване на редица руски телевизионни канали. Ограниченията срещу трите главни руски телевизионни канала, според Европейската комисия (ЕК), са за това, че „умишлено разпространяват дезинформация“ за ситуацията в Украйна.

„Те повече няма да имат право да разпространяват съдържанието си в Европейския съюз, под каквато и да е форма, било то по кабел, чрез сателит, в интернет или чрез приложения за смартфони“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред депутатите от ЕС в Страсбург.

Тя нарече телевизионните канали „рупори, които усилват агресивно лъжите и пропагандата на руския президент Владимир Путин“.

„Не бива повече да им даваме сцена, за да разпространяват тези лъжи“, добави тя.

„Европейската комисия ще предложи санкции и срещу руските военни, включително срещу тези, които "са ръководили операцията в Мариупол“, каза Фон дер Лайен.

Списъкът със санкции ще включва лица и организации, за които ЕС смята, че са отговорни за събитията в Буча и Мариупол.

Европейската комисия предлага да се забрани целият внос на руски петрол в ЕС.

Предложението е за забрана за закупуване на петрол от Русия от страните от ЕС до 6 месеца и на петролни продукти до 8 месеца. Изключение ще бъде направено за Унгария и Словакия, тъй като те внасят по-голямата част от петрола си от Русия, нямат достъп до море и поради това не могат да получават енергийни ресурси по алтернативни пътища толкова бързо, колкото другите държави от ЕС.

„Поетапно ще изключим руския петрол по организиран начин, който ще позволи на нас и на нашите партньори да осигурим алтернативни маршрути за доставка и да сведем до минимум въздействието върху световните пазари“, заяви Фон дер Лайен в речта си пред Европейския парламент в Страсбург, докато представяше шестия пакет от санкции срещу Москва.

Новият пакет от санкции включва ограничения срещу три банки, включително Сбербанк. Те ще бъдат отрязани от международната система за междубанкови плащания SWIFT.

Съгласно действащата процедура в Брюксел проектът със санкции първо трябва да бъде одобрен от ЕК, а след това да бъде представен за разглеждане от посланиците на 27-те държави-членки на ЕС.

След одобрението Съветът на ЕС на равнище министри на външните работи следва да одобри ограничителните мерки. Преди това санкциите се обявяваха официално едва след окончателното им одобрение.

От март тази година ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен започна да обявява публично все набор от предложения за санкции преди окончателното им одобрение.  


Топ новини

виж още