Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ембарго върху руския газ в Германия заплашва с вълна от фалити

Свят

Ембарго върху руския газ в Германия заплашва с вълна от фалити

Ембарго върху руския газ в Германия заплашва с вълна от фалити - Tribune.bg
Снимка:

Ембаргото върху руските енергийни доставки за Германия крие огромни рискове за германския бизнес, като малките и средните бизнеси ще бъдат особено силно засегнати от подобно решение, пише „Ханделсблат“.

Според проучване, проведено от асоциацията на малките и средните бизнеси ZGV, значителна част от тези компании не са подписали дългосрочни договори за доставка на енергия. Например само 2% от анкетираните 42 000 компании са заявили, че имат договори за повече от три години.

Резултатите от проучването показват, че ембаргото върху руските енергийни доставки представлява огромен риск за германския бизнес, особено за малките и средните предприятия, които са особено зависими от доставките. Според проучването на ZGV 47% от тези компании използват газ като основен енергиен източник, а 16% - петрол.

В момента много компании вече изпитват затруднения поради високите цени на енергията. В същото време малките и средните бизнеси са заплашени от вълна от фалити, за които германското правителство обяви програма за икономическа помощ, се посочва в статията.

Експертите обаче смятат, че е невъзможно да се премахне напълно заплахата по този начин. "Обявената от правителството програма за подпомагане в рамките на енергийните разходи не може да предотврати много фалити на малки и средни предприятия, ако цените на енергията останат нестабилни", цитира вестникът Кристоф Ниринг, председател на Германската асоциация на администраторите по несъстоятелност.

По предварителни данни на Федералната статистическа служба на Германия броят на производствата по несъстоятелност е нараснал с 27% през март, отбелязва изданието. В същото време експертите от Института за икономически изследвания "Лайбниц" в Хале предполагат, че през следващите месеци броят им само ще се увеличава.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати