Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Емил Радев: България е пример за опазване на европейските граници

Свят

Емил Радев: България е пример за опазване на европейските граници

Емил Радев: България е пример за опазване на европейските граници - Tribune.bg
Снимка:

Свидетели сме как държави-членки на Шенген не се справят с проблемите на миграцията и сигурността по своите граници и бяха принудени да въведат проверки по тях. На този фон България е пример за опазване на най-тежката сухопътна външна граница на ЕС – тази с Турция, където има нулев миграционен натиск. Изпълнили сме всички технически критерии и въпреки това страната ни все още не е приета в Шенген. Тази позиция изрази в Страсбург българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП Емил Радев.

Повод за коментара му бяха дебатите в Пленарната зала относно въведения контрол по вътрешните граници – този път от страна на Дания. Становището на Европейската комисия по темата „Трансгранична престъпност и нейното въздействие върху свободното движение“ беше представено от зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович.

„Шенгенската зона за свободно пътуване е изправена пред голямо изпитание, след като статистиката на бомбените атаки и стрелби, извършени в Швеция през миналата година, доведоха до въвеждането на постоянен граничен контрол на една от най-отворените граници. Заплахата от нелегална миграция и тероризъм наложи тези антитерористични мерки от страна на Дания”, отчете Емил Радев, изразявайки тревога за състоянието на пространството за свободно движение. Той припомни, че Австрия и Германия удължиха за още шест месеца своите временни проверки – Австрия по вътрешните си граници с Унгария и Словения, а Германия – по границата с Австрия.

Над 248 бомбени атаки и 334 стрелби са извършени в Швеция през 2019 г.,оставяйки 42 загинали и 120 ранени. Страната, която преди се отличаваше с ниските си нива на насилие спрямо останалите държави в Западна Европа, сега държи едни от най-високите показатели и води стряскащата класацията по брой на бомбените атентати. Най-тревожно е положението в град Малмьо, граничещ с датската столица Копенхаген.

С въвеждането на граничен контрол от Дания и от Швеция държавите, затворили своите граници, вече са шест. Емил Радев призова за „бързо намиране на решение за справяне с организираната престъпност на европейско ниво, така че гражданите на ЕС да продължат да се възползват от предимствата, които им дава свободното пътуване в Шенген”.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати