Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Eмил Радев: Без двойни стандарти за българи при безвизово пътуване за европейските граждани в САЩ

Свят

Eмил Радев: Без двойни стандарти за българи при безвизово пътуване за европейските граждани в САЩ

Eмил Радев: Без двойни стандарти за българи при безвизово пътуване за европейските граждани в САЩ - Tribune.bg

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП прие проект на резолюция, призоваващ Европейската комисия в най-кратки срокове да представи делегиран акт, който да отмени за 12 месеца безвизовия режим с ЕС за американски граждани. Мярката е предвидена в т. нар. механизъм за визова реципрочност.

България, Хърватия, Кипър и Румъния са четирите държави от ЕС, чиито граждани все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза. Всички останали са освободени от това изискване за краткосрочен престой (до 90 дни за период от 180 дни), така както и американските граждани пътуват безвизово в ЕС.

„Въпросът за визовата реципрочност е изключително важен за България. За съжаление, нашите граждани, както и гражданите на още три държави-членки продължават да се третират различно. В отговор на двойните стандарти в сферата на визите единственото правилно решение е ЕК да приеме делегиран акт относно временното преустановяване на възможността американски граждани да влизат в Европа без визи”, коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който е и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Според него резолюцията, която предстои да бъде обсъдена и на пленарна сесия на ЕП, потвърждава правото на българските граждани да пътуват безвизово до САЩ, както и гражданите на останалите държави-членки.

Отчитайки, че повторното въвеждане на визовите изисквания за гражданите на САЩ би било ефективно само в случай, че Парламентът или Съветът не възразят срещу делегирания акт, евродепутатите от комисията смятат, че прилагането на механизма е въпрос на солидарност между държавите-членки.

Въпросът за нарушението на принципа на реципрочност за гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния не за първи път се повдига от ЕП. Той беше поставен още през април 2014 г., когато част от този списък бе и Полша. През 2019 г. обаче нейните граждани получиха правото да пътуват безвизово в САЩ. От 2016 г. насам ЕК не е предприела ответни действия и въпреки че с резолюция през март 2017 г. ЕП призова да се следват правилата на европейското законодателство, механизмът за визова реципрочност и досега не е задействан.


Коментари (1)

бабаяга Всички европейски фондове трябва да бъдат спрени за България с изпитателен срок не по-малко от 5г.
17.07.2020 00:26 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати