Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Емил Радев: Призивите в защита на храм „Св. София” отекнаха и в ЕП

Свят

Емил Радев: Призивите в защита на храм „Св. София” отекнаха и в ЕП

Емил Радев: Призивите в защита на храм Св. София отекнаха и в ЕП - Tribune.bg
Снимка:

В писмо до върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и до генералния секретар на ЮНЕСКО Одри Азуле членове на Европейския парламент настояват за предприемането на съответните действия в защита на храма „Св. София” в Истанбул. Припомняйки, че храмът е вписан като музей в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1934 г. с указ на Кемал Ататюрк, евродепутатите отправят призив за отстояването на основните европейски ценности и принципи. В писмото, инициирано от заместник-председателя на ЕП Вангелис Меймаракис, се апелира още да бъдат защитени международните споразумения и рамката на ЮНЕСКО.

„Призивите на международната общност в защита на „Св. София” отекнаха и в ЕП. Отвъд емоциите, с които неминуемо се приема съдбата на този знаков храм с многовековна история, самото включване в списъка на ЮНЕСКО е свързано с редица правни ангажименти и задължения”, коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той е сред членовете на Европейския парламент, подписали писмото. „Държавата, на чиято територия е обектът, трябва да гарантира, че не се правят промени в изключителната универсална стойност на имота. Всяка промяна изисква предварително уведомление от съответната страна до ЮНЕСКО и след това, ако е необходимо, разглеждане от Комитета за световно наследство“, обясни Радев, като се позова на посочените в писмото аргументи.

„Света София”, място с изключителна универсална стойност, се характеризира от ЮНЕСКО „като образец за цяло семейство църкви и по-късни джамии, а мозайките на дворците и църквите на Константинопол влияят както на източното, така и на западното изкуство”, отбелязват евродепутатите. В писмото те изтъкват още, че храмът е в списъка на световното наследство заради „уникалната му интеграция на архитектурни шедьоври, отразяващи срещата на Европа и Азия в продължение на няколко века“.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема