Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. С бюджет от 305 млн. евро новата програма „Правосъдие“ ще насърчава ефективността на съдебните системи в ЕС

Свят

С бюджет от 305 млн. евро новата програма „Правосъдие“ ще насърчава ефективността на съдебните системи в ЕС

Снимка:

Новата програма „Правосъдие“ (2021 - 2027 година) ще насърчава ефективността на съдебните системи в ЕС и сътрудничеството между тях по граждански и наказателни дела. Това коментира българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, след като програмата получи зелена светлина от Правната комисия и Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

„С вота си с колегите в двете ресорни комисии на ЕП потвърдихме решимостта този важен инструмент в защита на справедливостта, правата и ценностите на ЕС да започне да се прилага максимално бързо”, изтъкна Радев. Като докладчик от страна на групата на Европейската народна партия в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи той взе участие в преговорите по споразумението между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия.

„С финансов ресурс от 305 млн. евро програма „Правосъдие“ е част от нов фонд в бюджета на ЕС, който включва и програма „Граждани, равенство, права и ценности“. Средствата ще могат да се използват за техническа и административна помощ, за подготвителни, мониторингови, контролни, одитни и други дейности, които защитават и укрепват фундаментални ценности като човешките права, върховенството на закона, свободата, демокрацията, равенството“, обясни Емил Радев. По думите му 27% от бюджета на програма „Правосъдие“ за следващите седем години са предвидени в подкрепа на съдебното сътрудничество. „Същият дял от заложеното финансиране ще бъде насочен и за улесняване на ефективен и недискриминационен достъп до правосъдие за всички. 36% от сумата ще се вложат в съдебното обучение и повишаването на правната култура, а останалите 10% ще се използват като допълнителен ресурс за подпомагане на дейностите по основните приоритети“, обясни българският евродепутат.

„Изграждайки общото пространство на правосъдие, ЕС постигна много, но живеем във време, в което не липсват сериозни глобални предизвикателства. Европейските общества, за съжаление, продължават да се сблъскват с екстремизъм, радикализъм, все още има разделителни линии, които не можем да преодолеем и които безусловно изискват всички държави-членки да полагат повече усилия в името на върховенството на закона, независимата съдебна власт, взаимното признаване и доверие“, категоричен бе Радев. Той допълни, че в контекста на програма „Правосъдие“ и целта да се насърчава ефективното прилагане на правните инструменти на ЕС се разглежда и развитието на електронното правосъдие.

„В съвременната действителност по-активното използване на електронни средства дава възможности за по-ефикасни съдебни производства, за по-широк достъп на гражданите и бизнеса до правосъдие“, каза още Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и член на Правната комисия в ЕП.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  


Коментари (1)

гл шеф от. гл шеф. на тайно разузнаване. ДО. Г. ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА. румен йорданов нее кукла на парцали всеки даго термози. БЪЛГАРИЯ не си мръдна пръста да залови тези с уредите. които вредът на всички. гр. кюстендил ги пазехме от тези с уредитеза за данеги превзимат злите сили. но сега неги превзимаме от зли сили и болниците са [ пълни. ]
05.02.2021 19:34 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още