Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕП: Данъкоплатците заслужават ефективна защита на бюджета на ЕС и на принципите на правовата държава

Свят

ЕП: Данъкоплатците заслужават ефективна защита на бюджета на ЕС и на принципите на правовата държава

ЕП: Данъкоплатците заслужават ефективна защита на бюджета на ЕС и на принципите на правовата държава - Tribune.bg
Снимка:

Някои депутати дори призоваха ЕС да спре финансирането на държавите-членки, нарушаващи основните права

Данъкоплатците заслужават ефективна защита на бюджета на ЕС и на принципите на правовата държава, около това се обединиха на вчерашното пленарно заседание евродепутатите, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент у нас.

По време на дебата в понеделник повечето от тях разкритикуваха позицията на Съвета относно механизма за условност, свързан с върховенството на закона, която бе приета миналата седмица, като заявиха, че тя не създава инструмент, който някога може да бъде задействан на практика.

С продължаващите нарушения на принципите на правовата държава и корупцията в някои държави-членки, ЕС има дълг към своите граждани и данъкоплатци да защитава ефективно бюджета на ЕС. Някои депутати дори призоваха ЕС да спре финансирането на държавите-членки, нарушаващи основните права.

Германското председателство на Съвета на ЕС и Европейската комисия бяха обвинени от някои евродепутати в създаването на идеология, която би позволила на отделни държави-членки да бъдат атакувани.

Михаел Рот от Председателството на Съвета подчерта факта, че Съветът и Парламентът най-накрая са постигнали съгласие относно необходимостта от такъв инструмент, като всички държави от ЕС са се присъединили към настоящото предложение и сега имат уникалната възможност да създадат неговото съдържание заедно. Той поиска съдействие от Парламента за сближаване на позициите на законодателите и изрази надежда, че Парламентът ще подкрепи бързото приемане на инструмента.

Преговорите относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС и собствените ресурси продължават

Също в понеделник членовете на преговорния екип на Парламента относно многогодишната финансова рамка (МФР) и собствените ресурси заседаваха заедно със Съвета на ЕС в шестия кръг на преговорите относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС и новите източници на приходи на ЕС. Те не постигнаха пробив нито по въпроса за допълнителните средства за 15 водещи програми на ЕС, нито по други въпроси.                                                                                  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети