Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕП гласува до края на месеца нов призив за приемането на България в Шенген

Свят

ЕП гласува до края на месеца нов призив за приемането на България в Шенген

ЕП гласува до края на месеца нов призив за приемането на България в Шенген - Tribune.bg
Снимка:

Европейският парламент ще гласува до края на месеца нова резолюция с настояване за приемането на България и Румъния в Шенген. Целта е да се окаже натиск над Съвета на ЕС, който трябва да вземе крайното решение, заяви говорител на ЕП на пресконференция, цитиран в БТА.

В сряда евродепутатите ще обсъдят за пореден път въпроса с очакването за решение възможно най-скоро. ЕП многократно призова от 2011 г. насам България и Румъния да бъдат приети в Шенген, защото са изпълнили изискванията. Резолюции бяха приети през 2011,  2018 и 2020 г., а миналата година евродепутатите отправиха същото настояване при обсъждането на работата на пространството без гранични проверки.

Утре ЕП ще разисква предложението на Европейската комисия за спиране на достъпа на Унгария до част от европейския бюджет. Предложението е свързано с опасенията за върховенството на закона в страната. ЕК предлага Будапеща да не получава 65 на сто от средствата за сближаване (7,5 млрд. евро) заради недостатъците на унгарската система за обществени поръчки. Съветът на ЕС разполага с един месец, за да гласува предложеното решение с квалифицирано мнозинство. Срокът се очаква да бъде удължен с още два месеца.

Също утре евродепутатите ще обсъдят налагането на ценови тавани на енергията, както и мерките за намаляване на енергопотреблението и обезщетяването на домакинствата и дружествата.

В сряда евродепутатите ще обсъдят войната срещу Украйна и пробойните по газопровода „Северен поток”.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати